Advent koji obećava

| 4.12.2018. u 09:00h | Objavljeno u Iz moga kuta

Nekima zacijelo to nije po volji, ali Advent je i u nas davno prestao biti samo vrijeme kada se kršćani pripremaju za Božić, jedan od svojih najvećih blagdana. Budući da se na zapadu poklapa s krajem stare i dočecima nove godine, odnosno danima darivanja, teško je bilo izbjeći komercijalizaciju Došašća, odnosno oživljavanje višestoljetne srednjoeuropske tradicije održavanja božićnih sajmova, koji se vide dobrom prilikom za osmišljavanje prigodne ponude za lokalno stanovništvo, ali sve više i za strance.

A što se sve tu može napraviti i ponuditi, zorno pokazuje primjer Zagreba, čiji je Advent posjetitelji već nekoliko godina stavljaju u sam europski vrh, čak i ispred daleko starijeg božićnog sajma u Beču ili onih u Njemačkoj. Zahvaljujući tome, samo je lani generirao potrošnju veću od pola milijarde kuna. Stoga ne čudi što sve više i drugih gradova i mjesta osmišljava razne komercijale sadržaje za Advent, čak i oni uz obalu, koji u tome vide dobru priliku za toliko priželjkivani produžetak turističke sezone izvan ljetnih mjeseci.

Jedan od prvih, ako ne i prvi koji je krenuo s božićnim sajmom u Hrvatskoj, bio je Varaždin. No, klizalište na Kapucinskom trgu i nekoliko kućica na središnjem trgu, uz obveznu ponudu božićnih ukrasa u Dućanskoj, bilo je gotovo sve. I tako godinama, uz pokoji iskorak kao na Stančićevom trgu. Ove je godine, međutim, napravljen veliki iskorak, iskorak koji obećava.

Naime, kako se to pokazalo dobrim tijekom Špancirfesta pa i ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, događanja i adventska ponuda po prvi put su i oko Starog grada, uz ponudu na Stančiću i Korzu te u Gajevoj ulici. Uz to, Turistička zajednica grada Varaždina najavljuje Adventski program s više od sedamdeset različitih sadržaja, od čega 25 glazbenih te niz izložbi, predstava, projekcija filmova i drugog, poput izrade ledenih skulptura i gurmansko-enološkog pohoda.

Veseli i to što se u sve još više uključila Varaždinska županija, koja je otvorila svoj atrij te ponovno razveselila prigodnim kićenjem svoje palače. Nisu, naravno, svi oduševljeni što je klizalište premješteno tik uz Stari grad, kao i što je tu postavljen ledeni tobogan, a uskoro stiže i u nas jedinstveni igloo barovi. Međutim, stare vrijednosti nužno je staviti u funkciju, kako zbog njih samih, tako i zbog građana.

Naravno, to nikako ne znači da kod toga treba uništavati, ali to se sada ni ne čini, izuzev što će opet stradati trava. No, mala je to cijena u odnosu što bi se moglo dobiti, ukoliko se nastavi širiti ponuda s novitetima. Zorno se to vidjelo već prvih dana Adventa u Varaždinu, kada je uglavnom pusto gradsko središte bilo puno posjetitelja, kojima je još nedostajao samo - snijeg...