A bale, ministre?

| 13.2.2018. u 10:23h | Objavljeno u Iz moga kuta

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić obišao je početkom prošlog tjedna gotovo cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku. Bio je tako Međimurju, koje je već uspjelo završiti Aglomeraciju Čakovec vrijednu skoro 300 milijuna, a sada se priprema još vrijedni sličan projekt od gotovo 400 milijuna kuna.

No, glavni povod dolaska bilo je predstavljanje mogućnosti sufinanciranja mjera koje jedinice lokalne samouprave trebaju provesti da bi ispunile svoje obaveze u vezi gospodarenje otpadom, posebice njegovog odvojenog prikupljanja, po čemu Međimurska županija prednjači, iako se s time prvo počelo s druge strane Drave, ali se austrijski partner potjerao i sve je zastalo...

Bio je ministar i u Varaždinskoj županiji, odnosno Varaždinu, Varaždinskim Toplicama i Trakošćanu, gdje se također objašnjavalo kako općine i gradovi mogu dobiti novac za aktivnosti u vezi zbrinjavanja otpada, potpisan je i ugovor za još jedno reciklažno dvorište, a našlo se i vremena za stranački skup...

Lijepo je, naravno, to što je ministar sa suradnicima odlučio neposredno (grado)načelnike upoznati kako do novca za gospodarenje otpadom, odnosno vidjeti što tko s tim u vezi radi ili je već napravio. Međutim, prava je šteta što se u Varaždinu barem s nekoliko riječi nije osvrnuo na veliki ekološki problem koji godinama opterećuje Grad i njegove stanovnike, kao što je to učinio u Splitu.

Naravno, riječ je o brdu baliranog smeća u Brezju u vezi kojeg nismo uspjeli dobiti odgovor ni naknadno, iako smo poslali upite... Istina, nedavno je napokon maknut manji dio koji nije pod koncesijom, ali glavnina bala i dalje leži na tlu bez nepropusne zaštite.

Kako se misli riješiti taj dio od stotinjak tisuća tona, što je danas ponajviše pravni problem, još se nije čula ni riječ. Doduše, početkom godine rečeno je da je osmišljeno rješenje i za taj dio, koje je će biti predstavljeno za „tjedan dva“... Nije, naravno, Ćorić jedini ministar zaštite okoliša koji je dolazio u Varaždin, a onda na kilometre zaobilazio bale, doslovno i preneseno.

Tako je, primjerice, prilikom posjete Sv. Iliji Mihael Zmajlović bio zamoljen da svrati i do Brezja, ali se u Varaždin radije vratio kroz - Poljanu. O balama je ipak progovorio, ali tek pri kraju mandata, i to tako da je pod utje- cajem loše političke računice odbacio za - misli bivšeg varaždinskoga gradonačelnika gotovo pred izbore koji su, naravno, za loše prošli, očekivano, za HNS, ali i SDP.

Bale su ostale, a otišla je koalicijska vlast. Nije valjda da će u Varaždinu gledati repriza, odnosno da će izostati rješenja glavnih njegovih problema, kao i drugi vrijedni projekti, dok će u prvi plan doći loši potezi i nesloga koalicijskih partnera, koja je, doduše, izraženija u drugim sredinama...