Ministar je nedavno obišao i radove na energetskoj obnovi objekata Kaznionice u Lepoglavi Foto: Krešimir Đurić

Zgradu na energetsku obnovu odsad može prijaviti i predstavnik suvlasnika

VV | 23.10.2016. u 08:05h | Objavljeno u Aktualno

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević na skupu upravitelja zgrada koji se od 20. do 22. listopada održava u Zagrebu predstavio je najvažnija nova pravila za energetsku obnovu višestambenih zgrada sredstvima iz EU fondova.

Tom je prigodom ministar rekao da su smjernice energetske politike postizanja energetskih ušteda u zgradama definirane u europskim direktivama i nacionalnim aktima te u tom smislu Hrvatska do 2020. planira ograničiti potrošnju primarne i finalne energije.

- Budući da 83 posto postojećih zgrada imaju velike toplinske gubitke, cilj nam je poboljšati karakteristike zgrada i postići ciljane uštede energije, koje su i notificirane Europskoj komisiji. U tu svrhu iz fondova EU na raspolaganju imamo 100 milijuna eura od kojih se 30 posto sredstava odnosno 30 milijuna eura planira iskoristiti za obiteljske kuće, a 70 posto odnosno 70 milijuna eura za višestambene zgrade. Ukoliko se ova sredstva ranije iscrpe Upravljačko tijelo Operativnog programa Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije povećat će alokaciju sredstava - rekao je ministar.

Ministarstvo je započelo s povlačenjem tih sredstava objavom prvog poziva za višestambene zgrade 17. listopada. Dokumentacija potrebna za prijavu na poziv jest opsežna, njome je potrebno zadovoljiti kriterije Europske komisije i zajednička nacionalna pravila. Radi osiguranja uspješnog apliciranja na Poziv vrlo su detaljno napisane upute za prijavitelje, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pomoći će savjetodavno jer ima osigurano 4,5 milijuna kuna za svu tehničku pomoć, od popunjavanja obrazaca do završnih akata na projektima.

- Iz dosadašnjeg iskustva ministarstva vidljivo je da su se Fondu, na ranije natječaje za nacionalna sredstva, uglavnom prijavljivali veći gradovi i veće zgrade stoga se potrebno jače koncentrirati na ostali dio Hrvatske jer je cilj da se program po cijeloj Hrvatskoj provodi ravnomjerno. Zato smo sada omogućili da zgradu može prijaviti osim upravitelja i ovlašteni predstavnik suvlasnika, a uvedeni su i određeni specifični kriteriji kojima želimo u provedbu potaknuti i uključiti i manje gradove, posebice gradove na hrvatskim otocima na kojima postoje samo manje zgrade. Želja nam je osigurati svima jednake uvjete i jednaku priliku - napomenuo je Kuščević.

Nakon što je upravitelje zgrada upoznao sa najvažnijim novostima i pogodnostima za projekte energetske obnove višestambenih zgrada ministar je Kuščević na kraju naglasio da ministarstvo na upravitelje zgrada gleda kao na važnog partnera s kojim će na korist vlasnika stanova u potpunosti iskoristi svih 70 milijuna eura koja su nam trenutno na raspolaganju i alocirati nova.