Završena energetska obnova Kaznionice u Lepoglavi, ušteda do 1,3 milijuna kuna godišnje

| 27.3.2018. u 08:02h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon završenih radova na energetskoj obnovi zgrada Kaznionice u Lepoglavi, jučer je održana svečana primopredaja.

Poboljšanje energetske učinkovitosti skupa zgrada u Kaznionici u Lepoglavi provedena je u sklopu „Programa energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje od 2014. - 2015.“ čiji je naručitelj bilo Ministarstvo pravosuđa i Kaznionica u Lepoglavi, dok je provedbeno tijelo Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Projektom su obuhvaćeni objekti koji se nalaze na glavnoj lokaciji unutar zida Kaznionice i izdvojeni objekti na terenu.

Tako je unutar zida uređena upravna zgrada, zgrada kuhinje, pekarnice i blagovaone, objekti stražarnica, zgrada kina, zatvorenička nastamba, kuća za posjete, ulaz i kotlovnica, a s vanjske strane obnovljena je zgrada Bitoševlje, zgrada Posredovanja i Restoran Ivančica.

- Imat ćemo bitne uštede energije, vjerujem da ćemo to svaki mjesec osjetiti na računima za struju i vodu. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u tom projektu - rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ukupna vrijednost investicije iznosi gotovo 42 milijuna kuna, a energetski učinak trebao bi biti veći od 50 posto. Financijska ušteda prema ugovoru iznosi 1,3 milijuna kuna na godišnjoj razini.

- Sve ovisi o tome kako ćemo mi time gospodariti. Sve što je garantirano da će se uštedjeti, može se i još više. Pokušavat ćemo odgovorno gospodariti i time doprinijeti da te uštede budu još veće - rekao je upravitelj Kaznionice Dražen Posavec.

Podsjetimo, energetska obnova provedena je kroz model ESCO, koji osigurava da se bez dodatnih trošenja proračunskih sredstava provedu mjere poboljšanja energetske učinkovitosti u zgradama javnog sektora.

- Ovo su modeli koji ne opterećuju državu, to su sredstva koja ulažemo mi koji izvodimo radove a naplaćujemo se uštedama kroz 14 godina. Mislim da je to jedan dobar primjer kako zaposliti našu operativu, kako bi naši ljudi ostali u našoj državi. Mislim da ovakvim modelom možemo naše lokalne izvođače uključiti u takve projekte koji su na korist cijelom društvu - rekao je Nikola Funda, direktor tvrtke Funda d.o.o. koja je bila izvođač radova.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar istaknuo je kako, osim uštede energije, takvi modeli imaju više benefita. Primjerice, novci ostaju kod lokalnih samouprava koje onda taj novac mogu iskoristiti za nešto drugo, ali benefit je i za građevinarce kojima se otvara posao ali i mogućnost za veću plaču radnika.

- Ovim modelom likvidnost je 100 posto sigurna. Pozivam sve građevinarce da u narednim tjednima, mjesecima, prate natječaje za energetsku obnovu vrtića, škola, svakakvih zgrada i ustanova i da se jave. Nemojte ići s cijenama koje su ispod neke tržišne vrijednosti, skupite ekipe i radite kvalitetnije i bolje - istaknuo je ministar.

Galerija slika