Zahvaljujući OPG-u Šimak, u Vinici rastu ruže kakvih nema nigdje u Hrvatskoj

| 13.8.2018. u 13:26h | Objavljeno u Aktualno

U samom centru Vinice “krije” se vrt u kojem možete pronaći više od 300 vrsta ruža i gotovo isto toliko boja.

Za njihov je uzgoj već više od 20 godina zaslužna obitelj Šimak, odnosno Josip i njegova supruga Ljerka, koji su započeli obiteljski posao, a nastavio ga je njihov sin Branko sa suprugom Karolinom.

Izuzev Karoline, nitko od Šimaka nije cvjećarske ili vrtlarske struke.

- Suprug Josip, koji je po struci automehaničar-autolimar, tražio je nešto čime bismo se bavili kada odemo u mirovinu. Budući da smo ovdje u Vinici naslijedili posjed, suprugu je bilo dosadno pa je počeo kupovati i saditi ruže - veli nam Ljerka, po struci glazbenica, prisjećajući se samih početaka danas uspješnog obiteljskog posla.

rsz__dsc0533.jpg

Premda se ona i suprug danas više u tolikoj mjeri ne bave ružama, već brigom o dvije unučice, a uskoro i trećoj, savjetima i iskustvom sinu i snahi su uvijek na raspolaganju. Karolini i Branku, naime, svaka pomoć itekako dobro dođe s obzirom na to da se ruže prostiru na više od 3.000 kvadrata.

- Kupci nam svakodnevno dolaze vidjeti što imamo, odnosno tu višebojnost. Primjerice, prije dvije godine došli su ljudi iz Dubrovnika kako bi pogledali ovaj raspon boja, a zatim su naručili sadnice. Nerijetko nam dolaze i mladenke koje nam pošalju cvjećari kada se mladenka ne može odlučiti za boju. Mi imamo 30 vrsta ruža razlitičih nijansi bijele boje pa će zasigurno pronaći onu koja joj se sviđa - kaže Branko.

Za ljetnih je mjeseci najviše posla, iako je već od svibnja pa do listopada čitava obitelj angažirana u vrtu. U vrtu su praktički od jutra do večeri zbog cijepljenja sadnica, a tu je i svakodnevna dostava svježih rezanih ruža na varaždinsku Gradsku tržnicu gdje imaju svoju klupu.

- Kupci su nam doslovno sve osobe od 16 do 99 godina starosti. Uzgajamo ruže penjačice, park ruže, čajavke, a imamo i nove nostalgične, mirisne te pokrivačice i stablašice. Rezane ruže uglavnom prodajemo na kućnom pragu i varaždinskoj tržnici, a sadnice na kućnom pragu, varaždinskoj tržnici te ih šaljemo poštom po čitavoj Hrvatskoj - kaže.

Više o ovom OPG-u pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

rsz__dsc0572.jpg

Označeno u