Vesna Hižak i suprug Dražen na placu subotom prodaju i do 500 kilograma jagoda

| 28.5.2018. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

U punom je jeku sezona berbe ranih jagoda. I dok su trgovački lanci puni uvoznih jagoda, gradske tržnice poput varaždinske nude prave domaće jagode koje ne samo dobro izgledaju, već su i ukusne i lijepo mirišu.

Vesna Hižak i suprug Dražen među onim su proizvođačima jagoda koji sa svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Sigeteca Ludbreškog svaki dan na varaždinski plac dovoze oko 150 kilograma mirisnih, crvenih plodova za koje su sigurni da će ih prodati jer, kako kažu, potražnja za njima je velika.

- Na tržnicu dolazimo svaki dan jer jedino tu prodajemo. Najveća je potražnja subotom, kada prodamo i do 500 kilograma jagoda – vele supružnici Hižak, koji su među najvećim proizvođačima jagoda u Varaždinskoj županiji.

U posao s jagodama krenuli su zbog teških vremena i niskih plaća, a proizvodnjom jagoda bave već 20 godina. Iz godine u godinu smanjuju proizvodnju jer, kako kažu, mukotrpan je to posao, a oni više nisu mladi. Uz to, kupci sve više odlaze u trgovačke lance, koji su im na svakom koraku, a rade i petkom i svetkom, i to čak do 22 sata.

- Ove godine imamo na oko pola hektra zemlje otprilike 15.000 sadnica o kojima brinemo sami. Treba mnogo ljubavi, truda i fizičkog rada. Ne treba ni govoriti da je repromaterijal skup, a moramo sadnice mijenjati svake dvije godine – objašnjavaju supružnici, dodajući da se od proizvodnje može živjeti jer, uz jagode, imaju i sibirske borovnice te novi nasad američkih borovnica...

Cijelu priču o vrijednim supružnicima čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u