Varaždinski OPG-ovi na 2. Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda u Zagrebu Foto: Varaždinska županija

Varaždinski OPG-ovi na 2. Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda u Zagrebu

I.D./Varaždinske vijesti | 28.10.2016. u 16:27h | Objavljeno u Aktualno

U želji da se običaj pripreme zimnice ne izgubi, da se tradicijski proizvodi istaknu u odnosu na ostale proizvode na tržištu te da se pomogne malim proizvođačima u plasmanu njihovih proizvoda i povezivanju s potrošačima, Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je projekt "Sajam zimnice i autohtonih proizvoda".

Drugu godinu zaredom, Sajam zimnice i autohtonih proizvoda održao se u petak na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a svoje proizvode prezentirali su i četiri OPG-a s područja Varaždinske županije. Tako su svoje proizvode predstavili PPP Zdravko i Marija Cafuk iz Domitrovca, hajdinu kašu i proizvode od hajdine predstavio je OPG Pocedulić, bučino ulje izložio je OPG Andreje Petrović, a med i medicu pokazali su djelatnici Obrta za pčelarstvo Domed.

Sajam je otvorio zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, a podršku našim OPG-ovima dao je i zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić koji je naglasio kako jer cilj manifestacije očuvanje pripreme zimnice, ali i promocija hrvatskih autohtonih proizvoda čiji nazivi su registrirani i zaštićeni.

- Ova manifestacija i izložba prilika su za poljoprivredne proizvođače da izlože i prezentiraju svoje proizvode. S druge strane, sajam nudi Zagrepčanima, turistima i svim posjetiteljima da kušaju i kupe vrhunske hrvatske delicije. Varaždinska županija svakako ima puno toga za pokazati, naročito vrhunsku gastronomiju - rekao je Košić.

Prvi Sajam zimnice i autohtonih proizvoda organiziran je prošle godine na središnjem zagrebačkom trgu na kojem se predstavilo 77 malih proizvođača koji proizvode zimnicu i druge autohtone proizvode, među njima i one čiji nazivi su zaštićeni oznakama iz sustava kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Sajmu je prisustvovao i pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek.

 

Galerija slika