Varaždinski Mobilisis sudjelovao u uvođenju "pametnog parkinga" u Dubrovniku Foto: Krešimir Đurić / VV arhiva

Varaždinski Mobilisis sudjelovao u uvođenju "pametnog parkinga" u Dubrovniku

VV / Večernji.hr | 16.7.2019. u 20:01h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska tvrtka Mobilisis, proizvođač senzora za detekciju vozila i displeja za sudionike u prometu te IoT (Internet of things - Internet stvari / povezivanje uređaja putem interneta) platforme za rad senzora, jedan je od partnera u provedbi projekta pametnog parkinga koji je od prošlog tjedna u funkciji na području grada Dubrovnika.

Kako piše Večernji.hr, s obzirom na broj senzora kao i činjenicu da su postavljeni na području cijelog Dubrovnika, riječ je o najvećem projektu iz segmenta pametnog parkinga i pametnih gradova u Hrvatskoj i regiji te jednom od najvećih projekata pametnog parkinga realiziranom s ovom količinom senzora na Narrowband IoT (NB-IoT) mreži u svijetu, a nositelj tog projekta je Hrvatski telekom. Vrijednost projekta je 3,2 milijuna kuna. Aplikacija za operativni sustav Android je operativna, dok će za one koji imaju Appleove telefone biti uskoro odobrena.

Postavljeno je čak 1900 senzora koji će olakšati pronalazak slobodnog parkirnog mjesta i dovesti do smanjenja prometnih gužvi. Projekt pametnog parkinga u Dubrovniku rezultat je odluke Grada Dubrovnika i komunalnog poduzeća Sanitat Dubrovnik o implementaciji pametnog parkinga. Osim Mobilisisa, partneri Hrvatskog telekoma u provedbi projekta su tvrtka Profico koja je bila zadužena za izradu aplikacije za mobilne uređaje namijenjene građanima te tvrtka Furia koja je omogućila ugradnju i aktivaciju senzora na terenu.

Senzori koji su postavljeni na svako parkirališno mjesto u gradu mogu detektirati kada se na njemu nalazi automobil, odnosno je li pojedino mjesto slobodno ili zauzeto, a tu informaciju zatim šalju na centralno mjesto te besplatnu aplikaciju dostupnu građanima. Kako bi vozači u svakom trenutku mogli vidjeti koje je parkirno mjesto slobodno, te prema tome planirati gdje bi se mogli parkirati, napravljena je i posebna aplikacija za mobilne uređaje koja je dostupna svima, kako građanima Dubrovnika tako i turistima. Na pojedinim mjestima u gradu postavljen je i sustav od dvadeset javnih informativnih displeja kako bi se i onim građanima koji ne koriste aplikaciju omogućio uvid u slobodna parkirna mjesta nekoliko ulica ranije te kako bi na vrijeme mogli vidjeti koje je mjesto raspoloživo.