Varaždinski i međimurski poduzetnici pred mirovinom: Što kada djeca ne žele nastaviti obiteljski posao

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Varaždinski i međimurski poduzetnici pred mirovinom: Što kada djeca ne žele nastaviti obiteljski posao Foto: CEPOR

U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje održana je besplatna edukacija poduzetnika pod nazivom "Što s poduzećem nakon umirovljenja vlasnika: prepustiti ga djeci, prodati ili nešto treće?". Na edukaciju je stigao velik broj poduzetnika iz Varaždinske i Međimurske županije koje zanima prijenos poslovanja.

- Prijenos poslovanja trebaju početi pripremati vlasnici malih i srednjih poduzeća koji su stariji od 55 godina. U Varaždinskoj i Međimurskoj županiji ih je tisuću, a njihova poduzeća zapošljavaju oko 16.000 ljudi. Riječ je o uspješnim poduzećima i velika bi bila šteta da odlaskom osnivača u mirovinu budu ugašena. To ne znači samo otkaz radnicima, nego i financijske gubitke za cijelo gospodarstvo - kazala je Mirela Alpeza, direktorica Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva.

CEPOR_Cakovec_-_poduzetnici_-_obiteljski_posao_3_-_Mirela_Alpeza.jpg

Poduzetnicima su predstavljene mogućnosti koje im stoje na raspolaganju pri odlasku u mirovinu. To su: prijenos upravljanja i vlasništva na članove obitelji, angažiranje profesionalnog menadžera na mjestu direktora te prodaja poduzeća zaposlenicima, drugom poduzeću ili fizičkoj osobi.

- U Hrvatskoj čak 99,7 posto poduzetništva čini malo i srednje. Zbog toga je tema prijenosa poslovanja izuzetno važna za hrvatsko gospodarstvo, a postat će još važnija u godinama koje dolaze. Zbog toga Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta radi na osvješćivanju poduzetnika o tom zahtjevnom i kompleksnom procesu. Bitno je da poduzetnici znaju da su im za prijenos poslovanja potrebni vrijeme, ali i drugi resursi - istaknula je Božena Gajica Uzelac, voditeljica Službe za poduzetničku infrastrukturu u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

U raspravi o svojim iskustvima i razmišljanjima o prijenosu poslovanja govorili su poduzetnici iz Varaždinske i Međimurske županije. Direktorica tvrtke Senko Sandra Trbović Senčar s bratom je nastavila upravljati poduzećem koje su osnovali roditelji. Đurđica Zagorec, osnivačica tvrtke Biovitalis, otkrila je da je tvrtku prepustila jednoj kćeri dok je druga izabrala karijeru pravnice. Pero Vidović, osnivač i direktor tvrtke Ambijenti, o prijenosu poslovanja sustavno se educira. Naime, njegova tvrtka zapošljava više od devedeset ljudi, no njegova su djeca izabrala druge karijere.

- Djecu se treba pustiti da razvijaju vlastite interese što podrazumijeva i samostalan izbor karijere - poručio je Vidović.

Alpeza je istaknula da je to primjer odgoja u demokratskom duhu. Govoreći o prepuštanju poduzeća djetetu citirala je poduzetnika koji to nije htio učiniti bez da ono stekne radno iskustvo daleko od obitelji: "Ne možeš biti dobar poslodavac ako prije toga nisi bio zaposlenik". Većina međimurskih i varaždinskih poduzetnika s time se složila. Otkrili su i kako mnogo djece neće preuzeti njihove tvrtke. Europska statistika kaže da svega trećinu tvrtki preuzima druga generacija u obitelji.

Edukaciju poduzetnika suorganizirali Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) te Regionalna razvojna agencija Međimurje (REDEA), a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta uzpotporu Europskog fonda za jugoistočnu Europu.

CEPOR_Cakovec_-_poduzetnici_-_obiteljski_posao_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.