Varaždinska županija dobila 31 novog majstora

| 14.6.2018. u 08:46h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija jučer je dobila 31 novog majstora. Majstorske diplome primilo je 12 frizerki i frizera, šest kozmetičarki, četiri automehaničara, dva kuhara i po jedan klesar, zidar, mesar, vodoinstalater, elektromehaničar, soboslikar-ličilac i instalater grijanja i klimatizacije.

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak tom je prigodom zaslužnim obrtnicima uručio priznanja, povelje i zahvalnice Hrvatske obrtničke komore, a svečanosti je prisustvovao i zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak.

- Obrtnička zanimanja će očigledno postati opet popularna, a i vrijeme je da se makne ta stigma da obrtništvo i takva zanimanja nisu toliko interesantna i bitna. Danas biti majstor ili obrtnik je jako velika stvar jer oni sa svojih deset prstiju naprave neki rad, i oni će naći posao bilo gdje u svijetu i uspijeti u životu - rekao je predsjednik Obrtničke komore Mario Milak.

Dodao je da, iako obrtnici rade najmanje 10-12 sati na dan, mogu zaslužiti pristojan novac i uživati u svojem radu.

- Danas imamo jedan novi problem a to je nedostatak radne snage. Naša radna snaga je izašla van i ne znam kako ćemo prebroditi tu krizu. Naši radnici su više cijenjeni ovdje u Hrvatskoj, vani su samo broj. Obrtnička zanimanja su obiteljska zanimanja i radnici su obitelj toga obrtnika. On brine o svojim radnicima a toga vani nema - dodao je Milak.

Zamjenik župana Tomislav Paljak istaknuo je kako se puno radi na tome da se potaknu obrtnička zanimanja.

- Svjedoci smo stagnacije obrtničkih zanimanja posljednjih godina. Danas se ljudi kroz Obrtničku komoru i ostala udruženja grčevito bore da zadrže obrtnike i da otvaraju svoje obrtničke poslove. Činjenica je da je upis u obrtnička zanimanja na niskoj razini no imamo nekakve poticajne mjere s kojima pokušavamo tu situaciju promijeniti, kao što su stipendije za deficitarna zanimanja u turizmu - rekao je Paljak.

Jedan od dobirtnika povelje Obrtničke komore bio je Vilko Adamić, vlasnik obrta Elektroservis Vilko.

- Ja sam u obrtništvu već 20 godina. Krenuo sam praktički od nule i sada sam već na kraju radnog vijeka. Savjetovao bih ljudima da otiđu u obrtnike. Naravno, potrebna im je sreća ali najviše od svega potrebna im je hrabrost -

DSC_8530_resize.JPG

DSC_8539_resize.JPG

DSC_8542_resize.JPG

DSC_8554_resize.JPG

DSC_8564_resize.JPG