Varaždinska tvrtka Solvis ugovorila posao izrade solarnih crjepova te fasadnih ploča Foto: VV/Arhiva

Varaždinska tvrtka Solvis ugovorila posao izrade solarnih crjepova te fasadnih ploča

P.d./VV | 4.12.2018. u 15:31h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska tvrtka Solvis, vlasnika Stjepana Talana je u petak s Institutom Ruđer Bošković ugovorila posao istraživanja i razvoja novih solarnih proizvoda vrijedan 14 milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik.

- Želimo u iduće tri godine kroz suradnju s IRB-om postići napredak u razvoju 3. generacije fotonaponskih ćelija što bi nam omogućilo da solarne panele, koje se dosad percipiralo isključivo kao energetske elemente, možemo modelirati u crjepove, fasadne ploče i druge elemente čime bi se promaknuli u proizvođača građevinskog materijala - rekao je tehnički direktor Ivan Vadla koji je umjesto osnivača zastupao tvrtku Solvis na predstavljanju.

Inače, prema pisanju Poslovnog dnevnika, varaždinska tvrtka Solvis u posljednje je četiri godine prihod povećala za gotovo osam puta. Lani je on iznosio 611,9 milijuna kuna uz neto dobit od 5,5 milijuna kuna. Operativnu dobit je pak u istom razdoblju povećala za oko dva i pol puta na 16,7 milijuna kuna. Već drugu godinu zaredom Solvis se nalazi među rijetkim hrvatskim tvrtkama koje Londonska burza (LSE) uvrštava na popis 1000 malih i srednjih tvrtki koje inspiriraju Europu. Popis je to koji LSE izdaje kao putokaz investitorima koje bi kompanije mogle biti dobre mete za ulaganja ili pak gdje bi sama burza mogla pronaći podatan materijal za IPO.

Solvis izvozi više od 95 posto svoje proizvodnje. Dosad je najveći udio izvoza otpadao na Tursku dok su sada glavna tržišta tvrtke Solvis i tržište Njemačke, Francuske, Italije, Nizozemske te Skandinavije.

- U našoj industriji čak je i 1 posto povećanja efikasnosti mnogo, a uobičajeni su pomaci u efikasnosti od 0,2 ili 0,4 posto. Vjerujemo da ćemo kroz projekt s IRB-om postići dobar rezultat - zaključuje Vadla za Poslovni dnevnik.

Označeno u