Varaždinka Nataša Cikač u Zagrebu pokreće Nabavnu akademiju

V.M./Varaždinske vijesti | 3.2.2017. u 12:11h | Objavljeno u Aktualno

Nataša Cikač, stručnjakinja za nabavu i upravljanje zalihama, u Zagrebu pokreće Nabavnu akademiju u sklopu koje će djelatnicima u nabavi, direktorima i vlasnicima poduzeća, no i svima ostalima koji se indirektno bave nabavom u svojem svakodnevnom radu, omogućiti da steknu široko znanje iz te specifične djelatnosti.

- U suvremenom se poslovanju nabavi pridaje sve veća važnost. Mnogi danas njezinu funkciju smatraju strateškom. Naime, kvalitetna nabava povećava zadovoljstvo kupaca, stvara uštede i povećava profit - ističe Nataša Cikač.

Program Nabavne akademije obuhvaća tri modula, operativnu i stratešku nabavu te mogućnosti poboljšanja u nabavi. Kroz te module polaznici će naučiti kako planirati nabavu i troškove, kako izgleda proces naručivanja, praćenja te planiranja zaliha i potreba, koji su ključni pokazatelji uspješnosti (KPI) te kako pisati izvještaje. U sklopu poduke o strateškoj nabavi govorit će se, među ostalim, o nabavnim kategorijama, odnosima s dobavljačima te upravljanju rizicima.

Pri poučavanju se koriste suvremene metode poput prezentacija, video isječaka, simulacija slučajeva te praktičnih primjera iz poslovne prakse. Svaki modul traje jedan dan, a održavaju se u ožujku, travnju i svibnju.

- Nabavna akademija odgovor je na potrebe djelatnika u nabavi. Pokazuje to istraživanje koje smo prošli mjesec proveli na uzorku od 56 hrvatskih poduzeća. Ono je otkrilo da su djelatnici u nabavi željni edukacije o tvrdim vještinama, no da se znanje o nabavi najčešće prenosi sa starijih kolega na mlađe. Zbog toga svi djelatnici u nabavi nisu u potpunosti upoznati s najnovijim trendovima. Tržište se mijenja, a mijenjaju se i metode i tehnike u nabavi. Poduzeća koja žele što bolji položaj na tržištu, moraju ih znati primjenjivati u svakodnevnom radu - ističe Cikač, vlasnica varaždinske tvrtke Cronata.

Iza te je ekonomistice više od 20 godina poslovnog iskustva u korporativnom okruženju iz područja nabave i logistike te trogodišnje iskustvo u poduzetništvu koje obuhvaća uspješno poslovanje sa domaćim i stranim poduzećima. Članica je Hrvatske udruge nabavne djelatnosti i konzultantica Europske banke za obnovu i razvoj.