Varaždinac Mladen Kostanjevac jedini u Hrvatskoj uzgaja južnoamerički yacon

| 13.11.2017. u 14:28h | Objavljeno u Aktualno

Znate li da u Varaždinu, svega petnaestak minuta pješke od Korza, raste biljka koja potječe s istočnih obronaka južnoameričkih Anda?

Zove se yacon, a prve je sadnice u nas te praktički nepoznate biljke Varaždinac Mladen Kostanjevac, vlasnik istoimenog OPG-a, u svom vrtu zasadio prije tri godine i to nakon što je godinama uspješno uzgajao čičoku. Na sadnju yacona odlučio se, pojašnjava, upravo zbog sličnosti sa čičokom premda se pokazalo da je yacon znatno zahtjevniji za uzgoj.

Upravo je zbog toga vjerojatno jedini u Hrvatskoj koji uzgaja gomolje yacona za konzumaciju.

DSC 0638 900x597

 

- Yacon i čičoka srodnici su suncokreta pri čemu bi najprikladniji hrvatski naziv čičoke bio gomoljasti suncokret, dok yacon zna- či vodeni korijen. Najviše se uzgaja u Peruu, Boliviji i Kolumbiji gdje se tretira kao voće jer ima takav voćni okus, odnosno nešto između lubenice, kruške i celera - priča Mladen o pomalo neuglednim gomoljima smećkaste boje koji su ipak, uvjerili smo se i sami, poprilično slatkasti i ukusni.

Prve je sadnice yacona nabavio u Francuskoj. U Hrvatskoj ih se danas po cijeni od 50 kuna može kupiti jedino u tvrtci Šulog...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u