Varaždin i Ludbreg u projektu Zeleno želimo: Povezivanjem lokalne zajednice do održivog turizma Foto: TZ grada Varaždina

Varaždin i Ludbreg u projektu Zeleno želimo: Povezivanjem lokalne zajednice do održivog turizma

Varaždinske vijesti | 15.5.2018. u 08:01h | Objavljeno u Aktualno

U slovenskom Dobrovniku u petak, 11. svibnja, održana je konferencija za novinare vezana uz EU projekt "Povezivanje zelene turističke ponude zaleđa s registriranom prirodnom i kulturnom baštinom", akronima "Zeleno želimo", na kojoj su partneri u projektu, među kojima je i Turistička zajednica grada Varaždina, predstavili dosadašnje aktivnosti.

Projekt Zeleno želimo, čija je realizacija započela 1. rujna prošle godine, vrijedan je 836.515 eura, od čega je budžet TZGV-a 120.815 eura, odobren je za financiranje u sklopu programa INTERREG Slovenija – Hrvatska.

Turistička zajednica grada Varaždina u sklopu projekta razvija mikroproizvod Gastronomija, koji će povezati tržnicu u staroj gradskoj jezgri Varaždina i samu gradsku jezgru s okolnom lokalnom ponudom gastronomije i doživljaja te običaja na području grada i šire na programskom području.

- TZGV je dosad, u sklopu projekta, zajedno s partnerima provela analizu zaleđa i utvrdila trenutno stanje na području ponude koja je pogodna za uključivanje u projekt. Obišli smo 15 ponuđača s područja grada Varaždina i Varaždinske županije, koji su iskazali interes za sudjelovanjem u projektu, između ostaloga, i za prezentacijom svoje ponude u novom prostoru na Gradskoj tržnici. U projekt nastojimo uključiti što više ponuđača iz grada Varaždina i županije, kroz ponudu gastronomije koja se bazira na domaćim proizvodima, ponudi vina, rukotvorinama te sadržajima vezanim uz prirodu i kretanje. Povezivanjem istih s ponuđačima iz grada Ludbrega i okolice Veržeja i Dobrovnika stvorit će se i implementirati novi turistički sadržaji. Navedeno će se razvijati pod imenom Kultnatura i bit će primjer održivog turizma. Novi  turistički sadržaji rezultirat će povećanjem privlačnosti projektnog područja što će u konačnici dovesti i do većeg broja posjetitelja. Krenuli smo i s uređenjem prezentacijskog prostora na tržnici te je kupljena potrebna oprema, a u ožujku smo projekt Zeleno želimo i grad Varaždin predstavili na velikom turističkom sajmu u Budimpešti. U svibnju sa zainteresiranim ponuđačima putujemo u Alzaciju u Francusku na strukovni izlet gdje ćemo se, između ostalog, upoznati s primjerima dobre prakse uključenosti tržnica, proizvođača hrane i ugostitelja s tradicionalnom ponudom u turističke sadržaje - istaknula je voditeljica EU projekata u TZGV, Dorotea Solomun.

Prijavitelj projekta Zeleno želimo je Poljoprivredno šumarski zavod Murska Sobota, a uz TZGV, partneri s hrvatske strane projekta su i Grad Ludbreg te Hrvatska gospodarska komora – županijska komora Varaždin. Pridruženi partneri na projektu su Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Ludbrega.