U ŽUC-u zadovoljni učinjenim u godini na izmaku: Izvedeno preko 33 milijuna kuna radova

Radovi na cesti Presečno-Beletinec, koja je ukupne vrijednosti tri milijuna kuna Radovi na cesti Presečno-Beletinec, koja je ukupne vrijednosti tri milijuna kuna

U Županijskoj upravi za ceste Varaždinske županije zadovoljni su učinjenim u godini na izmaku. Pod upravom Županijske uprave za ceste je 940,16 km županijskih i lokalnih cesta, od čega 443,88 km županijskih cesta te 496,28 km lokalnih cesta dok je proračun za 2017. godinu iznosio 72.236.300 kuna.

Predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a Nenad Koščak ističe da su zadovoljni jer je u 2017. godini odrađen velik dio posla.

- Odnos se to i na klizišta i na održavanje cesta. Među većim investicijama u 2017. bile su one u Gradu Ludbregu te u Gradu Novom Marofu i Općini Sv. Ilija, odnosno za cestu Presečno-Beletinec, koja je ukupne vrijednosti tri milijuna kuna. Ukupno smo imali preko 33 milijuna kuna izvedenih radova. I time možemo biti zadovoljni - ocijenio je Koščak te najavio da će radovi na održavanju cesta u 2018. godini biti nastavljeni čim to vremenske prilike dopuste, a visina sredstava raspoloživih za održavanje cesta bit će poznata na proljeće nakon što se vidi koliko će biti potrošeno za zimsku službu.

Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački opisao je godinu kao vrlo aktivnu, s aktivnostima na 11 klizišta i radovima na 60 lokacija u županiji.

-Iako možemo reći da je razina standarda cesta u Varaždinskoj županija visoka, s obzirom na veliku kilometražu i u sljedećih desetak godina imat ćemo velika ulaganja u cestovnu infrastrukturu - rekao je Osonjački.

Dodao je da je podignut kredit za investicijsko održavanje u 2017. godini u iznosu od 20 milijuna kuna s otplatom do 2025., godišnjeg anuiteta 2.842.000 kuna. U protekle tri godine smanjeni su izvori sredstava iz kojih se financira rad ŽUC-a u iznosu od oko 12 milijuna kuna na godišnjoj razini te je ŽUC u veoma podređenom položaju.

- Proračun ŽUC-a je 2005. godine bio jednak proračunu Županije, a sada je proračun Županije triput veći od proračuna ŽUC-a. Očito se od strane države ne vodi računa o financiranju županijski cesta, a posebno se zakida sjever i posebno se oštećuje Varaždinska županija. U narednom razdoblju inicirat ćemo promjene zakonske regulative kako bi se povećali izvorni prihodi Županijskih uprava za ceste kao upravitelja najvećeg broja javnih cesta na području Republike Hrvatske - rekao je Koščak, najavljujući i nov način rada i investiranja ŽUC-a, okretanje prema prioritetima te kvalitetnoj suradnji s općinama i gradovima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.