U Varaždinu održana međunarodna konferencija Automatizacija i robotika za zelenu proizvodnju Foto: HGK Varaždin

U Varaždinu održana međunarodna konferencija Automatizacija i robotika za zelenu proizvodnju

Varaždinske vijesti | 3.5.2018. u 16:41h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Proizvodnja je temeljni stup moderne ekonomije, a snažni iskoraci prema uvođenju Industrije 4.0 u industrijsku proizvodnju neophodni. Kakva je strategija digitalne transformacije hrvatske industrije i društva potrebna, koje projekte provodi istraživačka zajednica i kako ih primijeniti u tvrtke govorili su u petak, 27. travnja u Varaždinu sudionici međunarodne konferencije "Automatizacija i robotika za zelenu proizvodnju".

Cilj konferencije bio je poticanje suradnje između javnog i privatnog sektora u razvoju zajedničkih inicijativa i partnerstva ili zajedničkih demonstracijskih projekata u automatizaciji i robotici za zelenu proizvodnju. Na konferenciji su sudjelovali poduzetnici, predstavnici industrije, predstavnici sveučilišta, istraživačkih i tehnoloških organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Belgije i Španjolske.

U okviru projekta Greenomed, sufinanciranog iz programa Interreg Mediteran, HGK - Županijska komora Varaždin priprema ogledni demo-centar za zelene proizvodne inovacije koji će umrežen sa sličnim europskim centrima raditi na europskim inovacijskim lancima dodanih vrijednosti. Kako se hrvatske tvrtke i istraživački timovi mogu uključiti u postojeće centre koji zajednički djeluju unutar Vanguard inicijative, govorio je Jordi Romero iz tehnološkog centra EURECAT iz Barcelone. On je također detaljno predstavio rad jednog uspješnog demo-centra koji je bavi naprednim tehnologijama održivih površina i materijala za funkcionalne polimere.

HGK_Varazdin_-_Greenomed_Jordi_Romero.jpg

Prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, uspoređujući nisku produktivnost prerađivačke industrije Hrvatske sa susjednim zemljama EU, izložio je dualnu strategiju i ciljeve Lean i digitalne transformacije industrije do 2020. godine.

HGK_Varazdin_-_Greenomed_prof_Nedeljko_Stefanic.jpg

Nekoliko projekata Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu kao primjera dobre prakse automatizacije i digitalizacije industrije predstavio je prof. dr. sc. Stjepan Bogdan. EC-SAFEMOBIL je projekt sigurnih mobilnih bežičnih industrijskih sustava za široku primjenu u skladištima i tvorničkim halama, SafeLog je projekt integriranog sigurnosnog koncepta uporabe mobilnih robota u okruženju u kojem ljudi i roboti blisko surađuju, te Endorse i FlexPick kao uspješni projekti primjera efikasne upotrebe robota u radnom okruženju.

HGK_Varazdin_-_Greenomed_prof_Stjepan__Bogdan.jpg

Partneri u projektu Greenomed, HGK –Županijska komora Varaždin i Klaster Inteligentna energija, upoznali su sudionike s aktivnostima projekta i pozvali ih da sudjeluju u radu budućeg hrvatskog inovacijskog demo-centra specijaliziranog za pružanje novih inovativnih usluga za proizvodnju, a koji će također omogućavati njihovo povezivanje s europskim dobavljačima tehnologija i istraživačkim centrima i tvrtkama koji su lideri u pojedinim recentnim tehnologijama.

Konferencija je suorganizirana od strane Watify inicijative Europske komisije za modernizaciju industrije, te su se nakon konferencije održali bilateralni poslovni razgovori.