U tvrtki Oculus plaćaju po njemačkim standardima i stalno traže nove radnike

V.V. | 28.3.2018. u 12:10h | Objavljeno u Aktualno

Iako se mnoge tvrtke u Hrvatskoj suočavaju s nedostatkom poslova, to ne vrijedi za tvrtku Oculus sa sjedištem u Hrašćici. U tvrtci kažu kako posla imaju napretek, a jedino čega nedostaje je - radna snaga. Tvrtka se bavi elektroinstalacijama i montažom, trenutno zapošljava čak 100 radnika, a konstantno su u potrazi za novom radnom snagom.

Iznadprosječna primanja

Kako nam je kazala voditeljica ureda Anni Španić, tvrtka je osnovana 2016. godine, glavna djelatnost su joj elektroinstalacije i montaža, a posluje uglavnom na njemačkom tržištu.

- Naši kupci uglavnom traže djelatnike specijalizirane za elektriku i elektroinstalacije pa tako za njih radimo bolnice, banke, javne ustanove, stanove i ostalo. Kako se kontinuirano širimo, stalno smo u potrazi za novom radnom snagom - pojasnila je.
Što se tiče plaća naših radnika, one su određene prema njemačkom zakonu i prema njemačkim satnicama, kazala je Anni Španić.

- Satnica radnika ovisi o vrsti posla, ali i o tome je li radnik početnik ili ima iskustva. Uvijek tražimo kvalitetne radnike i to nam je prioritet, no dajemo šansu i mladima, radimo s njima i educiramo ih - kazala je Anni Španić.
Istaknula je kako tvrtka trenutno otvara i filijalu u Njemačkoj, kako bi dio radnika bio prijavljen u Njemačkoj.

- Tada imamo još bolje šanse stupiti na njemačko tržište, jer bi većina naših djelatnika htjela raditi preko njemačke tvrtke. Kupce već imamo, potencijalne poslove također, pa možemo reći da su naši klijenti uvijek jako zadovoljni kvalitetom odrađenog posla. Zato jako pazimo kod zapošljavanja radnika i tražimo kvalitetne električare. Stoga i konstatno imamo posla i čim završimo jedno gradilište, već dobivamo drugu ponudu - kaže Anni Španić te ističe kako su prema njihovom saznanjima, uvjetima rada zadovoljni i radnici.

- Osim iz Varaždinske županije, imamo radnike iz Međimurja, Podravine, a manji dio i iz Dalmacije i Slavonije. U Njemačkoj rade oko tri tjedna, neki i duže, ovisi o dogovoru - kazala je Anni Španić te dodala kako Oculus pazi da sva dokumentacija bude uredna, da radnici budu prijavljeni te se ne moraju opterećivati nikakvom papirologijom već Oculus to odradi za njih.

Edukacija

Koordinator ureda Karlo Ivanek nam je kazao kako su klijenti s kojima surađuju u inozemstvu uglavnom vrlo zadovoljni našim radnicima. Razlog tome je činjenica što tvrtka mnogo ulaže u kvalitetu radnika.

- Povremeno se zna dogoditi da postoji nezadovoljstvo kupaca i to je velikim dijelom opravdano, jer naši djelatnici možda imaju drugačije radne navike od onog što se očekuje u Njemačkoj, no pokušavamo radnike pripremiti i educirati kako bismo izbjegli takve situacije. Uvijek nastojimo da početnici idu s iskusnijim radnicima pa tako pokušavamo izbjeći eventualne probleme i nezadovoljstvo - pojasnio je Ivanek te istaknuo kako Oculus radnicima nastoji osigurati dobre uvjete kako bi bili motivirani za rad.

- Radnici su plaćeni sukladno njemačkim standardima, a svi prekovremeni sati su im plaćeni. Usto, tvrtka im osigurava prijevoz u Njemački i smještaj. No, nastojimo da se vraćaju nakon tri tjedna i budu s obitelji, da imaju pristojna primanja viša od hrvatskog standarda i da im to bude poticaj da ostanu u Hrvatskoj, a ne da iseljavaju - zaključio je Ivanek.

U Danskoj radili pogon za zračenje

Koordinator ureda Oculusa Karlo Ivanek kazao nam je kako Oculusovi radnici trenutno rade na čak 30 lokacija u Njemačkoj, a neki su i na drugim europskim i svjetskim tržištima.

Istaknuo je kako tvrtka stalno ima potrebe za novim radnicima, a budućnost vide upravo u montaži elektroinstalacija. S ponosom je istaknuo kako tvrtka na tom području iza sebe ima i neke vrlo složene projekte.
Jedan od takvih je primjerice rad na sveučilišnoj bolnici u Danskoj.

- To je trenutačno glavna danska bolnica za liječenje od raka, a naši djelatnici su tamo radili pogon za zračenje - kazao nam je Karlo Ivanek.