U Tehnološkom parku uveli pametni sustav za nadzor potrošnje energenata

D.P./Varaždinske vijesti | 20.7.2017. u 12:23h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski Centar za kompetencije za obnovljive izvore energije u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba razvio je i implementirao sustav nadzora nad potrošnjom struje, vode i plina u zgradi varaždinskog Tehnološkog parka.

Kako je objasnio direktor Centra za kompetencije Nikola Plavec, ovo je projekt 21. stoljeća koji koristi industriju “pametnih gradova”.

- U tu će se industriju do 2040. godine investirati 40 tisuće milijardi dolara, a do 2020. godine tržište pametnih gradova će biti 1500 milijardi dolara. Radi se o strašno velikom potencijalu i zahvaljujem i operaterima Termoplinu, HEP-u i Varkomu što su nam omogućili da realiziramo projekt - istaknuo je Plavec jutros na predstavljaju projekta.

Inače, u sklopu sustava nadzora, u svakom trenutku se može pogledati koliko energenata se troši u zgradi i na osnovu toga se možete napraviti analiza, a mogu se i detektirati i eventualni nepotrebni gubici te se smanjivati troškovi energije.

- U praktičnom smislu ovaj projekt znači da ako negdje vodokotlić pušta mi to odmah možemo vidjeti i intervenirati. Sve je mjerljivo i sve će se mjeriti i nadamo se da ćemo i dalje nastaviti s ovim projektom i u drugim gradskim zgradama da napravimo uštede u potrošnji energenata i da optimiziramo sustav - plastično je pojasnio varaždinski dogradonačelnik Zlatan Avar koji je istaknuo kako od Tehnološkog parka i Centra kompetencije i dalje možemo očekivati takve tehnološke iskorake.

Direktor Centra za kompetencije Nikola Plavec se nadovezao kazavši kako se taj projekt radi u smislu efikasnog korištenja resursa i smanjivanja emisije CO2, kako bi nam planet bip što zeleniji i čišći.

Projekt je nastao u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, a sufinanciran je od strane HAMAG Bicra u iznosu od 20.000 eura.

Konačni cilj projekta je daljnja komercijalizacija tako da ga počnu koristiti drugi javni subjekti i veći potrošači.

Uz to, cilj da putem europskih fondova nađemo natječaje na koje bi mogli aplicirati taj projekt i ovakav sustav uvesti sve gradske ustanove - kazao je Nikola Plavec.

Inače, ovaj sustav pogodan je za veće potrošače i gdje postoji veći broj brojila, a uz pomoć njega mogu se napraviti uštede od oko 10 posto na energentima.

Uz zasad implementirani sustav nadzora, u Tehnološkom parku se planira realizirati i sustav upravljanja klima uređajima kako bi se još dodatno smanjila potrošnja struje.