U PZ "Ludbreški kraj" uključeni i zadrugari drugih županija, a po iskustvo išli do Vojvodine

J.Š./I.D. | 16.7.2018. u 16:53h | Objavljeno u Aktualno

 

S ciljem da se unaprijedi poljoprivredna proizvodnja voća i povrća u ludbreškom kraju, predsjednik poljoprivredne zadruge “Ludbreški kraj” Saša Lenček i upravitelj Marijan Makar posjetili su najveće proizvođače povrća i voća u Vojvodini.

- Sve viđeno na poljima vrijednih povrtlara i voćara u Vojvodini nastojat ćemo prenijeti na svoje zadrugare i njihovu proizvodnju te time dodatno razviti granu povrćarstva i voćarstva u našem kraju. Zahvaljujemo predstavnicima poduzeća Hoye V.S. koji su nam sve ovo omogućili, kao i njihovim poljoprivrednicima, koji su odvojili svoje vrijeme i pokazali nam zbog čega su jedni od najboljih proizvođača voća i povrća u ovom dijelu Europe - naglašava Leček.

Inače, Poljoprivredna zadruga “Ludbreški kraj” - čiji članovi nisu samo iz ludbreškog kraja, već su iz ostalih dijelova županije, ali i Koprivničko-križevačke te Međimurske županije - nastala je prije tri godine kako bi se okupili mali proizvođači koji, uz redovan posao, uzgajaju i neku kulturu. Od početnih 12 članova, od kojih svaki obrađuje između šest i deset hektara zemlje, Zadruga danas broji 52 člana podijeljena u dva klastera - voćari i povrćari.

- Ne bi toliko porasli da nismo pokazali otvorenost za sve dijelove županije i po tome smo specifični. Članovi nam nisu samo iz ludbreškog kraja već i iz Novog Marofa, Varaždinskih Toplica, ali i susjednih županija. Osiguravamo zadrugarima sve potrebno, a njima je jedini posao uzgojiti proizvod i predati nam ga - objašnjava nam predsjednik Zadruge Lenček.

Svojim zadrugarima, kako naglašava, osiguravaju repromaterijal, stručni nadzor, ispitivanje kvalitete, transport proizvoda te u roku od 15 dana od primanja proizvoda isplaćuju proizvođačima na račun njihov novac.

- Tijekom sezone proizvodimo i otk​​upljujemo gotovo sve vrste povrća – papriku, rajčicu, patlidžan, feferone, zelje, krumpir, krastavac, češnjak, luk i ostalo, a od voća najviše imamo stabala jabuka, krušaka, šljiva, lješnjaka, kao i aroniju. Izvan sezone, osim uzgojem salate i nekog ostalog povrća pod plastenikom, na tržište plasiramo gotove proizvode od voća i povrća, kao što su ekološki sok od aronije, bučino ulje, razne ljute umake, med, lješnjak i drugo – dodaje Lenček.ž

Koja su iskustva donijeli iz Vojvodine i s kim sve surađuju čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti