U iračkom Kurdistanu znanstvena konferencija u organizaciji Varaždinaca!

vv | 19.7.2017. u 10:30h | Objavljeno u Aktualno

Cihan University iz Erbilama, visokoškolska institucija u glavnom gradu iračke regije Kurdistan, bit će iduće godine domaćin i suorganizator znanstvene konferencije 'Ekonomski i društveni razvoj',  koju će organizirati predstavnici varaždinske tvrtke VADEA, zajedno s partnerima - Sveučilištem Sjever iz Koprivnice i Fakultetom za menadžment Sveučilišta u Varšavi!

cingula kurdistan4

Kako je došlo do toga da se upravo varaždinski tim bude nositelj znanstvene konferencije u dijelu svijeta iz kojeg su donedavno dolazile vijesti samo o sukobima sa snagama tzv. islamske države,  objasnio nam je predsjednik znanstvenog odbora ESD konferencije prof. dr. Marijan Cingula, ujedno osnivač tvrtke VADEA, koja se bavi organizacijom međunarodnih znanstvenih konferencija.

-Na poziv sveučilišta Cihan, početkom mjeseca boravio sam skupa s Domagojem, koji također vodi Vadeu, u gradovima Erbilu i Duhoku. Naš posjet zabilježili su čak i lokalni mediji jer smo bili na Mosulskoj brani svega dan prije službenog oslobođenja Mosula, veli Cingula, koji  nije iznenađeni pozitivnim ishodom pregovora jer se u irački Kurdistan mnogo ulaže posljednjih godina, tako da regija napreduje brzim koracima.

Priznaje da je bilo puno nevjerice među kolegama prije odlaska u Kurdistan, ali u Erbilu nema ruševina i posljedica ratnih razaranja, već gradilišta. Doduše, postoje zaštitni zidovi i straže oko javnih objekata, dok su ulice pune novih vozila jer nema poreza na njihov uvoz, a gorivo je jeftino.  

cingula kurdistan5

- Domaćini, koji se žale da ih je rat bacio tri godine unatrag, ali vjeruju u oporavak jer država pomaže investitore i radi infrastrukturu, uložio je mnogo truda oko našeg dolaska, a pod čime ne mislim samo na utrošene financijske resurse, već i puni angažman za vrijeme trajanja našeg posjeta Erbilu, Duhoku i Mosulskoj brani. Sve je više institucija koje ističu želju za zajedničkom suradnjom, no zbog specifičnosti ovog područja, posebno se veselimo pozitivnom ishodu pregovora s kurdima, naglašava Domagoj Cingula, koji brine za organizacijski dio konferencija.

Do sada je VADEA priredila više od dvadeset ESD konferencija (esd-conference.com), uglavnom u 'ugodnim' i atraktivnim svjetskim destinacijama, kao što su Pariz, New York, Bangkok, Miami, Barcelona, Melbourne, Istanbul, Prag i sl.  U Hrvatskoj je konferencija održana u Varaždinu prije dvije godine, zatim je i Zagreb bio domaćin, a za iduću godinu već je dogovorena treća, i to na Pravnom Fakultetu u Splitu.

Sveučilište Cihan, koje traži (i dobro plaća) znanstvene radnike svih struka i nudi razmjenu studenata, postati će tako novi organizacijski partner ESD konferencije, kao što su to do sada već postali Sveučilište John Naisbitt iz Beograda, Victoria University iz Melbournea te Grad Prag, uz već spomenute stalne partnere Sveučilište Sjever i Fakultet menadžmenta Sveučilišta u Varšavi.

cingula kurdistan2

Kako napominje Domagoj Cingula, ostaje još pitanje lokacije održavanja konferencije - najvjerojatnije će to biti Erbil ili Duhok, a kao rezervna opcija spominje se Istanbul, gdje Sveučilište Cihan ima svojeg partnera.

 -Uvijek smo rado isticali raznolikost ekonomskih i društvenih okružja iz kojih dolaze naši delegati, kao posebnu vrijednost za razmjenu iskustava ili čak za pokretanje zajedničkih istraživanja. Iako nas u idućoj godini očekuju novi projekti na zvučnim i atraktivnim lokacijama, kao što su, primjerice, Rim ili Pariz – što je zanimljivo predstavnicima UNESCO-a te upravo privodimo kraju završne dogovore oko moguće suradnje - dodatne napore ulažemo i u zajedničke projekte s lokalnim institucijama u Odessi (Ukrajina), Rabatu (Maroko), a sada i u Kurdistanu. Vjerujemo da će približavanje lokacijama na kojima se rjeđe održavaju međunarodni znanstveni skupovi pomoći u razvoju upravo tih područja, a upoznavanje s njima dati će poticaj i delegatima iz razvijenih država da bolje razumiju probleme tranzicijskih i manje bogatih zemalja – veli profesor Marijan Cingula, predsjednik znanstvenog odbora ESD konferencije, kojeg veseli što je ovih dana stigao i poziv za suradnju Turističke zajednice grada Lisabona, pa će iduće godine jednu konferenciju održati i u glavnom portugalskom gradu.