U Trnovcu već deset godina djeluje tvrtka po svojoj djelatnosti jedinstvena u Hrvatskoj Foto: Krešimir Đurić

TOP KRIŠTO Replike povijesnog oružja za kuburaše, ali i za HRT-ov serijal

| 22.12.2018. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Već deset godina u Trnovcu, na adresi Male Ledine 8, djeluje tvrtka po svojoj djelatnosti jedinstvena u cijeloj Hrvatskoj. Riječ je o Tvornici oružarskih proizvoda - TOP Krišto, koja je registrirana za proizvodnju, servis i popravak oružja. Početkom 2008. osnovao ju je Alojz Krišto, povratnik iz Njemačke, a za njim je u Trnovec ubrzo stigao i njegov sin Marijan, danas direktor tvrtke.

Alojz, koji je u Njemačkoj godinama radio u tvrtci slične djelatnosti, veli da se na osnivanje vlastite tvrtke u Hrvatskoj odlučio prvenstveno zbog ljubavi prema starome oružju. TOP Krišto je u počecima bio zamišljen kao tvrtka koja će se baviti prvenstveno servisiranjem, trgovinom i popravkom oružja, a tek onda njegovom proizvodnjom. No, proizvodnja oružja, naročito onog starog stotinjak i više godina, došla je s godinama u prvi plan te je TOP Krišto trenutno jedina tvrtka u Hrvatskoj u kojoj se izrađuju reprodukcije kubura, perkusionih pištolja, puški Winchesterki, brodskih mužara...

top_krsito11.jpg

- Sve je to većinom povijesno oružje, odnosno ono koje se puni kroz usta cijevi i na crni barut, te je posve funkcionalno. Ono kod nas spada pod C kategoriju oružja te ga kupci, koji moraju biti stariji od 21 godine, nakon kupnje odmah moraju prijaviti policiji. Naravno, vlasnici oružja ne smiju biti kažnjavani. Vodi se stroga evidencija o tome tko ga je i kada kupio te ga kupac ne može dalje samo tako prodavati, već mora napraviti prijenos. Za oružje uvijek mora postojati trag - pojašnjava nam Marijan.

Alojz ukazuje na česte izmjene Zakona o oružju, odnosno sada Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

- Počeci su nam bili teški, no i zakon se svako malo mijenja te se neprestano moramo prilagođavati. Mislim da su nedavno bile već treće ili četvrte izmjene zakona i nadam se da je sada definitivno uređen dio o proizvodnji. Zakonske odredbe, naime, točno preciziraju što smijemo popravljati i prepravljati, na koji način se to radi, koje se evidencije vode... No, kada je u pitanju proizvodnja, može se raditi isključivo ono što je odobreno rješenjima MUP-a - ukazuje Alojz.

top_krsito14.jpg

Kupci im, kažu otac i sin, dolaze iz čitave Hrvatske – od Dubrovnika pa nadalje. Riječ je ponajviše o povijesnim postrojbama, no ima i onih koji jedinstvenom reprodukcijom žele iznenaditi poslovnog partnera. Štoviše, zanimljivo je i kako su kompletno “naoružanje” za HRT-ov serijal “Doba uskoka”, koji kreće na proljeće iduće godine, izradili upravo oni.

- Proizvoda na skladištu praktički nemamo jer praktički 99 posto radimo po narudžbi. Ljudi dođu, kažu što bi željeli, a mi im onda to izradimo. Nije ovo posao u kojem ima bogaćenja, no nekako funkcioniramo i zasad smo uspjeli opstati - kažu otac i sin koji osim pištolja, kuburi i puški, izrađuju i minijaturne replike oružja i topova, kao i razne modele lovačkih noževa te replike samurajskih mačeva i turskih jatagana.

Više o ovoj jedinstvnoj tvrtci, ali i načinu izgrade povijesnog oružja, doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u