Terme Tuhelj moraju vratiti Meteor grupi 16 mil. kuna

| 4.12.2017. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Zbog nezakonite naplate bankovne garancije, Terme Tuhelj dužne su Meteor grupi u stečaju isplatiti devet milijuna kuna, uvećeno za kamate po stopi od 15 posto od 2012. godine, što sve skupa iznosi oko 16 milijuna kuna.

Presudio je to varaždinski Trgovački sud u postupku koji je prije pet godina pokrenuo Duško Paripović, a kasnije preuzela Meteor grupa u stečaju, protiv Termi Tuhelj zbog stjecanja bez osnove i isplate devet milijuna kuna zajedno sa zateznim kamatama.

U tužbi je Meteor grupa navela da je kao izvođač radova s Termama Tuhelj, kao ulagačem, 25. ožujka 2011. sklopila ugovor o "rekonstrukciji termalnog rekreacijskog centra Terme Tuhelj". To je uključivalo, kako se navodilo, gradnju novih objekata i adaptaciju postojećih. Cijena je ugovorena po sistemu "ključ u ruke i fiksna" u ukupnom iznosu od 60 milijuna kuna, dok je Meteor grupa predala bankovnu garanciju na iznos od devet milijuna kuna kao jamstvo za dobru i pravovremenu izvedbu radova koji su trebali biti dovršeni 31. siječnja 2012. godine.

Svi radovi nisu, međutim, obavljeni jer su Terme Tuhelj raskinule ugovor, navodeći da su prošli ugovorni rokovi te da Meteor grupa mora odmah napusti gradilište i predati ga najkasnije do 5. ožujka 2012. Izjavu o raskidu Ugovora varaždinsko je poduzeće primio 6. ožujka 2012,. uz zapisnik o primopredaji u kojem je stajalo da investitor neće teretiti izvođača za penale za zakašnjenje u izvođenju radova. Međutim, kako je ukazala Meteor grupa, unatoč odricanju od zahtjeva za isplatu ugovorne kazne, Terme su 15. ožujka 2012. predale u Hypo Alpe Adria bank zahtjev za unovčenje bankovne garancije od devet milijuna kuna...

Više o ovoj parnici pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti