Svjetska banka: Od pet hrvatskih gradova, Varaždin najatraktivniji za poslovanje

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Svjetska banka: Od pet hrvatskih gradova, Varaždin najatraktivniji za poslovanje Foto: Grad Varaždin

U Zagrebu je danas, u hotelu „Esplanade“, objavljena studija Grupe Svjetske banke te su prezentirani rezultati Izvješća Doing Business u Europskoj uniji 2018: Hrvatska, Češka, Portugal i Slovačka.

Na panel raspravi i objavi rezultata studije sudjelovao je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok obzirom da je upravo Grad Varaždin, od pet hrvatskih gradova koji su sudjelovali u istraživanju, proglašen najatraktivnijim za poslovanje.

Metodologijama Svjetske banke uspoređivani su uvjeti poslovanja u Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zagrebu, gradovima s najboljim praksama u Hrvatskoj. Ipak, Varaždin je osvojio najveći ukupni broj bodova najbolje prakse.

- Varaždin je najbolji grad za business u Hrvatskoj. U konkurenciji 5 gradova u Hrvatskoj, daleko smo iznad drugih. U nekim smo segmentima u europskom prosjeku i na europskoj razini, a u nekim zaostajemo. Međutim, ovi segmenti u kojima zaostajemo čak i nisu ovisni o gradskoj vlasti, primjerice dužine trajanja sporova na trgovačkim sudovima, jer to nije u našoj nadležnosti. To je jedno veliko istraživanje koje je Europa radila na pet država Europske unije. Iako su trenutno u trendu takva istraživanja s kojima se onda svi "hvale", Doing business je jedno ozbiljno istraživanje, izvješće ili report koje je rađeno na međunarodnim standardima i klasifikacijama. Varaždin je upravo prema tim međunarodnim standardima grad broj 1 za business u Hrvatskoj. Kriteriji koji se prate su investicijska klima, birokratska brzina izdavanja dozvola, dostupnost poduzetničke zone i ostali. Ovo je zahvala i nagrada svima koji sudjeluju u cijelom postupku privlačenja investicija u Varaždin. Naravno da je uvijek moguće biti bolji stoga nam je cilj da u iduće četiri godine puno više napravimo po pitanju novih tehnologija, a tu je naš ICT i Tehnološki park - izjavio je gradonačelnik nakon proglašenja rezulzata.

Kako se ističe u izvješću, istraživanje je bilo usmjereno na skup pokazatelja koji mjere složenost i trošak regulatornih postupaka, kao i snagu pravnih instituta, koji utječu na pet faza životnog ciklusa malih i srednjih domaćih poduzeća: pokretanje poslovanja, ishođenje dozvola za gradnju, dobivanje električne energije, uknjižbu prava vlasništva i rješavanje trgovačkih sporova.

Posebno je naglašeno kako je Varaždin u brzini cjelokupnog postupka izdavanja građevinske dozvole ne samo vodeći grad u Hrvatskoj već je i iznad globalnog prosjeka. Rezultati svrstavaju Varaždin u sam vrh i prema pouzdanosti opskrbe električnom energijom, te je prikupio povoljne ocjene u drugim mjerenim kriterijima koji ga u ukupnom zbroju svrstavaju na prvo mjesto.

- Varaždin je definitivno zaslužio ovu nagradu i kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina mogu reći da sam izrazito ponosan zbog toga. Idemo u smjeru kako smo i govorili, da Varaždin trebamo ponovo pozicionirati kao što je on nekad bio. Ova nagrada nam je motiv da budemo još bolji i da ponovo budemo primjer gradovima u Hrvatskoj i u regiji - istaknuo je Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća.

Doing_Business_Varazdin_1.JPG

Doing_Business_Varazdin_2.JPG

Doing_Business_Varazdin_3.JPG

Doing_Business_Varazdin_4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.