Studija izvodljivosti za TPV2 financirana javnim novcem je - tajna!

Napisao/la: -

Do kuda je došao Tehnološki park Varaždin 2, projekt težak više od 50 milijuna eura, koji je prijavljen na natječaj Ministarstva znanosti pod nazivom? U Ministarstvu i Tehnološkom parku, kažu da je postupak još u tijeku. Međutim, realno postoje male šanse da će projekt predviđen u Brezju proći na navedenom natječaju, iako je za njega potrošeno već 15 milijuna kuna.

Dubioze

To je svojedobno priznao i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji je kazao kako “ne očekuje previše.” Što očekuje, pitali smo i direktora Tehnološkog parka Josipa Boraka, koji nam je odgovorio da je projekt „TPV 2“ prošao fazu administrativne provjere te je dalje u postupku evaluacije. Podsjetimo, projekt je osmislio bivši direktor TPV-a Andrija Petrović i njegov tim još za vrijeme gradonačelničkog mandata Ivana Čehoka.

On je uspio s Ministarstvom znanosti dogovoriti financiranje projektne dokumentacije u iznosu od 15 milijuna kuna. Nakon toga projekt je uvršten na indikativnu listu projekata Znanstvene infrastrukture na kojoj je i ostao i za razdoblje do 2020. godine. Dobiveni su i novci za idejno rješenje, kao i arhitektonsko.

No, onda je sve stalo, a to se objašnjavalo preambicioznim zahtjevima. Takva tvrdnja zasnivala se uglavnom na studiju izvodljivosti iz 2014. koju je napravila Mreža znanja. Studija je, kako se tvrdi, pokazala da bi TPV 2 generirao oko 20 milijuna kuna gubitaka godišnje.

Čeka se pravorijek

Da bi doznali detalje, zatražili smo od Uprave Tehnološkog parka studiju izvodljivosti, no dobili smo - odbijenicu.

- Sukladno odredbama o povjerljivosti i zaštiti podataka Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU u sklopu programa 2007 - 2013, u članku 5.1. “Provedbeno tijelo i Korisnik obvezuju čuvati povjerljivost svih dokumenata, informacija i drugih materijala koji su predmetom povjerljive komunikacije u razdoblju najmanje pet godina nakon završetka projekta”, te također „Korisnik je dužan ograničiti pristup podacima samo za ono osoblje koje izričito mora imati pristup radi izvođenja, upravljanja i praćenja Ugovora - stoji u rješenju koje smo dobili iz Tehnološkog parka.

S obzirom na to da je projektna dokumentacija, pa tako i studija izvodljivosti, financirana sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja - odnosno javnim novcem - na rješenje smo uputili prigovor Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Od njih smo dobili odgovor kako je podnesak zaprimljen te prosljeđen na nadležno postupanje povjereniku za informiranje. Kakav će biti pravorijek i hoće li javnost napokon doznati što je u pozadini projekta, koji je najavljivan kao projekt koji će Varaždin pretvoriti u centar informatičke industrije te koji će otvoriti bolje plaćena radna mjesta - tek treba vidjeti.

Do tada, podsjetimo kako je u tijeku provedba projekta dogradnje i opremanja Tehnološkog parka za što je iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija povučeno 16,5 milijuna kuna. Tako da - barem nešto.

Uspješno aplicirali dva projekta vrijedna 79.000 eura

Unatoč nevoljama s projektom TPV 2, iz Tehnološkog parka su nas izvijestili kako su uspješno aplicirali dva nova projekta. Radi se o projektima “We grow” i “Be shared” financiranima iz programa Cosme.

- Na natječaju za projekt “We grow” su mogla biti izabrana samo dva projekta, te je naš izabran kao jedan od dva izme- đu 50 prijavljenih - kazao nam je direktor Josip Borak te pojasnio kako je cilj projekta potaknuti žene poduzetnice da više koriste programe financiranja poduzetništva. Ukupna vrijednost projekta je 277.528 eura, a za aktivnosti Tehnološkog parka Varaždin osigurano je 34.000 eura. Trajanje projekta je 18 mjeseci. Uz taj, prošao je i projekt “Be shared”, koji će se baviti identificiranjem i selekcijom MSP-a koji imaju visoki potencijal rasta i sposobnost da doprinesu, te profitiraju u tzv. ekonomiji dijeljenja (Shared economy).

Ukupna vrijednost projekta je 426.686 eura od čega će Tehnološki park Varaž- din dobiti 45.000 eura

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.