Štromar podržao inicijativu za osnivanje Područnog carinskog ureda Varaždin Foto: ilustracija

Štromar podržao inicijativu za osnivanje Područnog carinskog ureda Varaždin

I.D./Varaždinske vijesti | 31.1.2017. u 16:35h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Varaždin pokrenula je inicijativu, a župan Varaždinske županije Predrag Štromar dao suglasnost, da se Ministarstvu financija pošalje prijedlog za osnivanje Područnog carinskog ureda sa sjedištem u Varaždinu.

Naime, prema trenutno važećem ustroju Carinske uprave, Carinski ured Varaždin je ustrojstvena jedinica u sastavu Područnog carinskog ureda Zagreb, koji pokriva Zagrebačku županiju, Grad Zagreb, Karlovačku, Sisačku-moslavačku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju.

- Kako je Varaždinska županija prva županija po ostvarenom robnom prometu s inozemstvom od svih županija u Republici Hrvatskoj, što je vidljivo iz podataka Državnog zavoda za statistiku za 2015. godinu, koncentracija izvozne prerađivačke industrije, ali i ostalih gospodarskih djelatnosti apsolutno zaslužuje osnivanje Područnog carinskog ureda Varaždin - ističu iz Varaždinske županije.

U prilog tome, napominju, ide i činjenica da trenutačno u Republici Hrvatskoj djeluje šest Područnih poreznih ureda od kojih je jedan i Područni ured Sjeverna Hrvatska sa sjedištem u Varaždinu, pa je logično da regija Sjever bude zastupljena i Područnim carinskim uredom Varaždin.

Župan Štromar izrazio je nadu da će Ministarstvo financija prihvatiti ovakav zahtjev.

- To što je Varaždinska županija po izvozu na prvom mjestu samo je dokaz da se unatoč svemu gospodarstvo, ne samo drži dobro, nego se i razvija. Uz to što smo bilježili kontinuirani pad broja nezaposlenih, u proteklom su razdoblju zabilježene i nove investicije, što je doprinijelo i otvaranju novih radnih mjesta i povećanju zaposlenosti. Sve to rezultat je dobre kontinuirane politike koju će Varaždinska zupanija nastaviti i u narednom razdoblju. Od Ministarstva očekujem podršku, kao uostalom i od cijele Vlade. Kad kažem podršku, mislim na naše projekte koji tek čekaju realizaciju. Ali mislim i na to da se napokon ostvare barem neka premijerova obećanja, a jedno je i decentralizacija koja je preduvjet za još veći gospodarski razvoj – rekao je Štromar.

Iz Županije dodaju kako bi se osnivanjem Područnog carinskog ureda Varaždin gospodarskim subjektima olakšalo poslovanje, omogućio izravan i kvalitetan pristup informacijama te unaprijedilo poslovno okruženje. Napominju i da je Područni carinski ured Zagreb preopterećen prevelikim obimom poslova, s obzirom na teritorij za koji je nadležan, kao i na broj gospodarskih subjekata koji se nalaze na području njegove mjesne nadležnosti, što gospodarskim subjektima vrlo često onemogućuje pravovremenost rješavanja problema i ostvarivanja prava vezano uz propise iz nadležnosti Carinske uprave.