FOTO Stotinjak izlagača na 22. međunarodnom sajmu "Lov, ribolov, priroda, turizam" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Stotinjak izlagača na 22. međunarodnom sajmu "Lov, ribolov, priroda, turizam"

| 13.10.2017. u 14:15h | Objavljeno u Aktualno

Stotinjak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Češke, Slovačke i Rumunjske okupilo se i izložilo svoje proizvode, ali i rukotvorine na 22. međunarodnom sajmu "Lov, ribolov, priroda, turizam" koji će trajati do nedjelje.

Najveću hrvatsku manifestaciju iz oblasti lova i ribolova, a vezanu na boravak u prirodi i turizam, u varaždinskoj Gradskoj sportskoj dvorani, otvorila je danas direktorica Sajma, Maja Šimenc.

Ona je istaknula da se u zadnjih nekoliko godina bilježi porast inozemnih izlagača te ovo nije samo Sajam za lovce i ribiče već će svatko u njemu naći ponešto za sebe.

- Radi se o tradicionalnom, ali specijaliziranom Sajmu koji ne privlači samo lovce i ribiče već puno širu publiku. Sajam je jako značajan za našu županiju, za naš grad i privlači mnogo turista te organizirane grupe pa vjerujem da se ostvaruje popriličan gospodarski promet. Svake godine imamo nešto novo u ponudi te svatko tko dođe uvijek može pronaći nešto za sebe - rekla je Šimenc.

U tri dana tajanja manifestacije, posjetitelji mogu uz pregled izlagačke ponude i kupnju, razgledati i edukativne izložbe. Po prvi puta na Sajmu je postavljena izložba drvaca Bonsai Zrinski. Na njoj je Čakovčan  Adrian Horvat, diplomirani inženjer agronomije, izložio svojih 20 vrsta bonsaija i to onih stabala koja su specifična za naše podneblje.

Zanimljivo je bilo vidjeti umanjena stabla lipe, graba i bora, a kako kaže sugovornik, ovo je umjetnost koja traje, odnosno umjetničko djelo na kojem se uvijek treba raditi.

Svake godine iznova plijeni pažnju, a posebno je zanimljiva djeci izložba preparirane divljači hrvatskih krajeva, koju je na 40-ak četvornih metara sajamskog prostora postavio Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza. Na taj način djeca upoznaju divlje šumske životinje u prirodnom okruženju, a izloženo je bilo i 30- ak vrsta prepariranih slatkovodnih riba.

Zoološki vrt grada Zagreba predstavio je zmije hrvatske – neotrovne smukulju, bjelicu i bjeloušku te otrovne riđovku i poskoka. Također, posjetitelji su mogli vidjeti i dodirnuti dva mala kraljevska pitona te dvije crvenouhe kornjače. Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca izložilo je stotinjak vrsta gljiva ubranih u šumama sjeverne Hrvatske te spremno odgovaralo na razne upite zainteresiranih posjetitelja.

Izložbu kamenih satova te skulptura i slika pod nazivom Sovice postavio je varaždinski umjetnik Robert Garafoli, a preko vikenda će se predstaviti i članovi Disc golf klub Varaždin uz prezentaciju disc golfa.

Posljednjeg dana Sajma, u nedjelju 15. listopada Hrvatski kinološki savez će na prostoru ispred dvorane uz šumu održati Reviju pasa lovačkih pasmina, a prodefilirat će 20 pasmina kakve koriste hrvatski lovci, odnosno sveukupno više od 30 pasa te će se održati i tradicionalni Sajamski kup u gađanju letećih meta u Ljubeščici.