STANOING Još ništa od predstečajne nagodbe jer se sada žali i E. Brumen Foto: VV arhiva

STANOING Još ništa od predstečajne nagodbe jer se sada žali i E. Brumen

| 7.7.2018. u 08:02h | Objavljeno u Aktualno

Pet godina otkada je pokrenut postupak predstečajne nagodbe nad Stanoingom, koji duguje gotovo 180 milijuna kuna samo vjerovnicima koji - za razliku od većine banaka i sl. institucija - nemaju tražbine osigurane stanovima ili drugim nekretninama, Nagodbeno vijeće donijelo je rješenje prema kojem je prihvaćen izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja tog poduzeća te se činilo da će nadležni trgovački sud konačno završiti predstečajni postupak, koji je prekinut radi žalbe, odnosno upravnog spora.

Međutim, dovršetak predstečajne nagodbe neće biti tako skoro jer je i na novo rješenje nagodbenog vijeća o prihvaćanju izmijenjenog plana financijskog restrukturiranja ponovno podnijeta žalba, i to od Eduarda Brumena, bivšeg direktora Stanoinga i njegov većinski vlasnik, tako da ponovno slijedi upravni spor zbog kojeg će se na sklapanje predstečajne nagodbe morati opet čekati, vjerojatno opet nekoliko godina.

Postupak sklapanja predstečajne nagodbe nad nekada najvećim graditeljem stanova u Varaždinu i okolici prvi put je prekinut radi upravnog spora, koji je pokrenula u travnju 2015. Ivanka Vidić, nezadovoljna osporavanjem njezine tražbine nešto veće od 800.000 kuna. Zbog toga je Trgovački sud u Varaždinu donio rješenje o prekidu postupka za sklapanje predstečajne nagodbe do okončanja upravnog spora, koji je završen prošle godine, kada je Upravni sud poništio rješenje Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak Ministarstva financija. Stoga je Nagodbeno vijeće ponovno provelo postupak utvrđivanja tražbina i donijelo nekoliko rješenja te pozvalo Stanoing na dostavu izmijenjenog plana financijskog i operativnog restrukturiranja, koji obuhvaća sve utvrđene tražbine, sukladno novim rješenjima.

Glasovanje o izmijenjenom planu financijskog i operativnog restrukturiranja Stanoinga održano je 9. svibnja. Ukupni iznos tražbina vjerovnika koji su imali pravo glasa iznosio je 177.287.169 kuna, od čega su za plan glasovali vjerovnici sa 107,5 milijuna kuna, odnosno 60,67 posto glasova, tako da je Plan prihvaćen.

Vjerovnici u grupi “Tijela javne uprave i trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu”, koji zajedno imaju tražbine od 36 milijuna kuna, prihvatili su Plan sa 61,78 posto, i to najviše zahvaljujući Poreznoj upravi, koja ima tražbinu od 17,7 milijuna kuna. Nasuprot tome, protiv Plana glasovao je Grad Varaždin s tražbinom od 8,5 milijuna kuna.

U grupi “Financijske institucije” Plan je dobio podršku 89,54 posto vjerovnika, i to najviše zahvaljujući Imex banci, koja ima tražbinu od 17 milijuna kuna, dok je iznos tražbine za koju su vjerovnici imali pravo glasa bio 30 milijuna kuna.

U najvećoj grupi “Ostali vjerovnici”, koju čine vjerovnici s tražbinama većim od 110 milijuna kuna, Plan je podržan s 52,37 posto, i to zahvaljujući glasovima Brumena koji ima tražbinu od oko devet milijuna, dok je protiv bio Branko Dretar, drugi suvlasnik Stanoinga, koji ima tražbinu od skoro 12 milijuna kuna.

Iako je, dakle, Brumenov glas bio presudan kod glasovanja, prošlog je mjeseca podnio žalbu protiv rješenja kojim je Plan dobio podršku, i to zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene materijalnog prava te bitnih povreda odredbi Zakona o općem upravnom postupku. U žalbi se, naime, navodi da je u tablici utvrđenih tražbina utvrđeno kao financijska obveza 878.334 kune Ivke Vidić, a ona je navedena i kao izlučni vjerovnik, kojem je izlučno pravo opisano kao nekretnina.

Dakle, naglašava se da je Vidić istodobno priznato izlučno prvo i pravo namirenja kao običnog vjerovnika, što Brumen smatra pogodovanjem toj vjerovnici i oštećenjem reda namirenja ostalih vjerovnika te stoga smatra u cijelosti neprovedivim rješenje Nagodbenog vijeća od koje je radi vođenja upravnog spora zatražio presliku svih dokumenata vezenu uz predstečajnu nagodbu. Međutim, kako ono to nema u papirnatom obliku, dobio je CD s više od 5.000 stranica!

Označeno u