Seoski turizam Đurina hiža nudi isključivo domaće i organsko meso i povrće s OPG-ova

| 22.1.2017. u 19:11h | Objavljeno u Aktualno

U neposrednoj blizini Varaždinskih Toplica starom cestom u smjeru Varaždina, nalazi se restoran obiteljskog gospodarstva obitelji Božić, Đurina hiža. Ovaj seoski turizam postoji od 2007. godine, a u posljednje vrijeme pozicionirao se kao nezaobilazna destinacija na gurmanskoj karti Hrvatske.

”Hram mesa”

Tome, je kaže direktor restorana Nikola Božić (37) uvelike pridonio poznati novinar i gurman Domagoj Jakopović Ribafish. On se, naime, oduševio specijalitetima Đurine hiže te na raznim nacionalnim portalima čiji je suradnik piše prave ode Đurinoj hiži koju naziva “hramom mesa”.

DSC 5882

- Ono što nas izdvaja od ostalih vjerojatno je to što iznimno pazimo na kvalitetu naših namirnica. Tako od mesa imamo isključivo domaće meso s naših OPG-ova ili divljač koju također nabavljamo od OPG-ova. Što se junetine i “steakova” tiče tu meso nabavljamo od tvrtke Meat The King koja je specijalizirana za proizvodnju i preradu mesa hrvatskog podrijetla - kaže Božić koji smatra kako ugostitelji trebaju raditi na promociji i zaštiti hrvatskog sela.

- Nisam nikakav nacionalist, ali mislim da je jako važna kvaliteta namirnica, a najbolje možemo dobiti od naših provjerenih lokalnih proizvođača, a ne u trgovačkim lancima. Nažalost, mislim da će dizanje PDV-a na 25 posto u ugostiteljstvu rezultirati upravo smanjenjem kvalitete, jer ugostitelji će negdje morati nadoknaditi razliku - kazao nam je Božić te otkrio kako on planira upravo suprotno.

- Mi ćemo se okrenuti još kvalitetnijim i boljim namirnicama i nadamo se u potpunosti s menija izbaciti kupovnu robu. Želimo da sve što se jede i pije u Đurinoj hiži bude domaće i po mogućnosti i organsko - kazao nam je Božić kojeg zanimaju i organska i biodinamička vina.

- Stalno putujem po Hrvatskoj, ali i po vani kako bi istraživao nove okuse, ali jer sam u potrazi za vinima. Tako mogu reći da se kod nas mogu piti neka od najboljih u Hrvatskoj - ponosan je Božić koji ima što za ponuditi i onima koji ne piju alkohol.

- U ponudi imamo domaće sokove od bazge i mente koje sami spravljamo, a tu su i domaći sokovi od cikle i jabuke i drugi koje kupujemo od OPG-ova - kaže Božić kojem je želja i dugoročni plan pokrenuti proizvodnju domaćih sokova na veliko.

- Tu ima dosta potencijala, ali jednostavno se ne stignem tima baviti - kaže.

Obiteljski posao

Inače, Đurina hiža je obiteljski posao u kojem su angažirani i Nikolini roditelji i sestra. Mama Milica je kuharica spravlja domaće specijalitete poput mirisnog kruha, rezanaca s umakom od vrganja do domaćih štrukli.

Tata Nebojša, koji kao vrsni vinar osigurava da se u “hiži” može piti odlično domaće vino, a Nikolina sestra Biba pomaže u kuhinji.

DSC 5909

- U principu mi želimo napraviti moderna jela od tradicionalnih i potpuno lokalnih namirnica i mislim da nam to uspijeva. Trebalo je mnogo truda i rada da nas ljudi prepoznaju, ali danas se vikendom kod nas bez rezervacije teško može naći slobodan stol - zadovoljan je Nikola koji priznaje da je rad u ugostiteljstvu mukotrpan posao.

- Vikendom kad bi trebali odmarati mi najviše radimo, ali to je ono što sam želio i volim svoj posao i to je najvažnije - zaključuje.

“Naša domaća hrana ima potencijala za svjetski uspjeh”

U Đurinoj hiži uskoro će se u ponudi naći odresci od crne slavonske svinje ili fajferice. To je hrvatska autohtona pasmina svinja čije meso ima 36 posto masnoće i kao takvo idealno je za roštilj.

- Meso crne svinje posebnog je okusa i smatram da je to nešto što ima potencijala da postigne svjetski uspjeh. To samo trebaju prepoznati naši ugostitelji, a čini mi se da polako ide u tom smjeru - kaže Nikola koji se nada da će odresci od crne svinje na meniju Đurine hiže biti tijekom veljače.

Uz to, u Đurinoj hiži odnedavno se može probati starinski kolač našeg kraja “podsolenec”.

- Radi se o vrhunskom specijalitetu koji se u našem kraju spravlja oko 150 godina i trebalo bi ga zaštititi, ako već nije - smatra Božić.