Projekt ZAKOS: Kvalitetnim socijalnim dijalogom smanjiti donošenje jednostranih odluka

- Želimo podići kvalitetu socijalnog dijaloga u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na višu razinu između predstavnika poslodavaca, sindikata, odnosno zaposlenika i predstavnika vlasti – rekao je zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin koji je s partnerima potpisao danas u Županijskoj palači Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS“.

Naime, svrha projekta „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS“, a u kojem sudjeluju Međimurska, Koprivničko-križevačka županija, Tekstilno-tehnološki fakultet, Sindikat tekstila, obuće, kože i gume, Hrvatska udruga poslodavaca, Sveučilište Sjever i Agencija za razvoj Varaždinske županije, je doprinijeti kvaliteti i kontinuitetu socijalnog dijaloga u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kroz osnaživanje stručnih te administrativnih kapaciteta dionika socijalnog dijaloga.

Tim je povodom zamjenik župana Vugrin rekao da manjak razmjene različitih stavova često rezultira donošenje jednostranih odluka pa upravo s tim projektom tome žele doskočiti.

- Kroz online anketu će se najprije identificirati problemi i potrebe u socijalnom dijalogu i to će biti temelj za izradu plana rada gospodarsko-socijalnih vijeća, a održat ćemo i više okruglih stolova na temu jačanja sektorskog socijalnog dijaloga u industrijama koje prevladavaju u našim županijama - naglasio je zamjenik župana Vugrin.

Dodao je da je socijalni dijalog bitan radi postizanja konsenzusa svih strana i zaposlenika i poslodavaca, ali i vlasti, a sam konsenzus je preduvjet da se mogu provoditi određene reforme.

- Cilj je da prilikom završne konferencije projekta krajem iduće godine imamo niz mjera koje bi rezultirale podizanjem razine socijalnog dijaloga između predstavnika poslodavaca, zaposlenika i vlasti kroz gospodarsko-socijalna vijeća na lokalnoj pa zatim i nacionalnoj razini – naglasio je Vugrin.

Predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume, Nenad Leček rekao je da mu je drago što ga je Varaždinska županija pozvala da sudjeluje u projektu kao partner jer se zna da je upravo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj najviše radnika u tekstilnoj i obućarskoj industriji i to u prosjeku preko 80 posto.

- Upravo socijalnim dijalogom želimo ojačati poziciju naših radnika. Svojim djelovanjem želimo pokazati svoje znanje i želju da poboljšamo uvjete rada naših radnika od povećanja plaća do zaštite njihovih prava i uvjeta na radu – naglasio je Leček.

Predsjednica Regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca, Sanja Ostroški istaknula je da je u njihovom djelovanju ključno zastupati stavove poslodavaca u ovom socijalnom dijalogu koji se tiču svih socijalno-gospodarskih tema.

- Gospodarsko-socijalno vijeće je tijelo koje možemo jačati na lokalnoj i nacionalnoj razini i kroz koje možemo donositi prijedloge i promjene za dobrobit gospodarstva – naglasila je Ostroški.

U okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“ Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donijelo je Odluku o financiranju projekta „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS“ u iznosu od 679.793,81 kuna.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je između Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Varaždinske županije kao nositelja projekta.

U Županijskoj palači prisutni su bili zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, u ime Koprivničko-križevačke županije pročelnik Marijan Štimac, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta prof.dr.Sanja Bischop, rektor Sveučilišta Sjever prof.dr.Marin Milković, prorektorica Sveučilišta Sjever prof.dr.Anica Hunjet , direktor AZRA-e Borko Mikić.

zakos_uvodna_konferencija_4.JPG

zakos_uvodna_konferencija_3.JPG

zakos_uvodna_konferencija_2.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.