Premda pokrenuta 2014., predstečajna nagodba nad ZTB-om još uvijek nije sklopljena Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Premda pokrenuta 2014., predstečajna nagodba nad ZTB-om još uvijek nije sklopljena

| 29.10.2018. u 17:31h | Objavljeno u Aktualno

Premda pokrenuta u rujnu 2014., predstečajna nagodba nad varaždinskom tvrtkom Zagorje-Tehnobeton (ZTB) još uvijek nije sklopljena. Na to su preko odvjetnika Marijana Petrića ukazali Biserka Sokol, Ivan Bahunek, Anica Prišlić i Vladimir Vnučec, dioničari tvrtke Zagorje d.d. u stečaju u čijem je stopostotnom vlasništvu ZTB, pri čemu su Trgovački sud u Varaždinu posebice upozorili na niz dvojbenih okolnosti oko postupanja ZTB-a u dosadašnjem tijeku postupka predstečajne nagodbe.

Spomenuta četvorka, koja već godinama prijavljuje navodne nezakonitosti u ZTB-u, sada ukazuje na dvojbene rezultate poslovanja poduzeća i prodaju imovine tijekom postupka predstečajne nagodbe te oštećenje ili dovođenje vjerovnika u neravnopravan položaj. Nasuprot tome, povjerenik predstečajne nagodbe nad ZTB-om Tomislav Đuričin u izvješću sudu uvjerava da tvrtka čitavo vrijeme postupa sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

- Koliko mi je poznato, tvrtka nije poduzimala nikakve radnje koje bi za posljedicu imale oštećenje ili dovođenje vjerovnika u neravnopravan položaj. Tvrtka je, nakon otvaranja postupka predstečajne nagodbe, prodavala dio neoperativne imovine uz moje odobrenje i u svrhu prikupljanja financijskih sredstava za podmirenje prioritetnih tražbina - navodi Đuričin.

Također, napominje da se plan financijskog poslovanja prihvaćen u postupku pred Financijskom agencijom još uvijek ne može ispunjavati jer nagodba nije sklopljena pred sudom.

- S obzirom na to da tvrtka ulaže napore da podmiri sve neplaćene prioritetne tražbine, za očekivati je da će po sklapanju nagodbe biti u mogućnosti ispunjavati obveze iz nagodbe, obaviti financijsko restrukturiranje i ponovno uspostaviti likvidnost - ukazuje Đuričin, koji je sudu dostavio podatke o poslovanju iz kojih proizlazi da je ZTB prošlu godinu završio s gubitkom od 12,8 milijuna kuna, uz prihode od 82,1 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 94,9 milijuna kuna.

A što na sve kažu iz ZTB-a, ali i odvjetnik Marijan Petrić koji ukazuje kako se predsjedniku Zagorja d.d. bruto plaća od 53.600 isplaćivala iz ZTB-a, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti