Predsjednik HPK-a M. Jakopović o stanju u hrvatskoj poljoprivredi na skupu u Litvi

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.7.2018. u 10:46h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović sudjelovao je na sastanku poljoprivrednih komora „Tri mora“: Litve, Latvije, Estonije, Poljske, Mađarske, Češke, Slovačke, Bugarske i Hrvatske, 4. i 5. srpnja, u Vilinusu, u Litvi.

Na sastanku sve su komore prezentirale svoja stajališta Europskoj komisiji koju je na sastanku predstavljao Direktor Odjela za strategiju, pojednostavljenje i analizu, Tassos Haniotis. Većina država se izjasnila kako su protiv smanjenja proračuna za poljoprivredu, protiv prevelikih razlika između država članica u dijelu sufinanciranja Ruralnog razvoja, za veća proizvodno vezana plaćanja, veću pomoć područjima s prirodnim ograničenjima, odlučivanje o ograničenjima poticaja na razini država članica, nova rješenja za rizike, bolja rješenja koja će smanjiti odlazak mladih iz ruralnih područja te inovacije.

Sastanku su prisustvovali litavski ministar poljoprivrede Giedrius Surplys i predsjednik Odbora za poljoprivredu litavskog Parlamenta Andriejus Stančikas koji su naglasili da je važno sagledati financijsku poziciju država i osigurati jednake uvjete za rast svima kako bi svaka država mogla doći do zacrtanih ciljeva koje je Europska unija želi postići.

Predsjednik HPK-a Jakopović na skupu je govorio o stanju u hrvatskoj poljoprivredi, trenutnom stanju na tržištu žitarica, povrća i voća te mesa. Također, naglasio je kako bi se izbori, koji će se u svibnju 2019. godine održati za Europski parlament, trebali maksimalno iskoristiti za promociju poljoprivrede kao najvažnije grane za gospodarski rast, nova radna mjesta, nove inovacije, očuvanje mira, ali i rješavanje migrantske krize.

Na kraju sastanka potpisan je dokument zajedničkih stajališta koji sadrži zaključke o nastavku potpore načelima utvrđenim u Bratislavskoj deklaraciji, koja je potpisana 31. ožujka 2017. godine, zajedničkom radu kako bi se osiguralo da Zajednička poljoprivredna politika nakon 2020. bude usklađena sa zajedničkim interesima poljoprivrednika naših zemalja, nastojanju da se osigura da u slučajevima gdje su interesi poljoprivrednika u našim zemljama drukčiji, konačne odluke donose države članice, zatim priznanju kako bi jednaka prava, jednake mogućnosti i poštena konkurencija za poljoprivrednike trebale biti temeljne vrijednosti na kojima se temelje politike Europske unije te postizanju tih ciljeva zajedničkim aktivnostima i kampanjama, uključujući i mogućnost zajedničkog organiziranja prosvjednih akcija.

Označeno u