Pokojni Hudoletnjak još je uvijek u zemljišnim knjigama upisan na sve nekretnine PPI Varaždinke u stečaju, među njima i na dvorac u Šaulovcu, dvorac Križovljangrad, na poslovni prostor u Optujskoj ulici te na farmu u Brezju

PPI VARAŽDINKA Hudoletnjakova djeca i izvanbračna supruga u "bitci" za 12 milijuna eura

| 15.6.2017. u 19:50h | Objavljeno u Aktualno

Zbog nemogućnosti dogovora oko toga imaju li pravo glasa i nasljednici pokojnog vlasnika PPI Varaždinke Ivana Hudoletnjaka, odnosno djeca te izvanbračna supruga, na varaždinskom je Trgovačkom sudu odgođena skupština vjerovnika PPI Varaždinke u stečaju.

Na skupštini su vjerovnici trebali raspravljati o dosadašnjem tijeku stečajnog postupka i stanju stečajne mase, ali i o nastavku njenog unovčenja. Međutim, odmah na početku skupštine opunomoćenici nasljednika pokojnog Hudoletnjaka, odvjetnici Željka i Predrag Brlečić te zagrebački odvjetnik, zatražili su dopunu dnevnog reda s prijedlogom za povećanje broja članova odbora vjerovnika.

Naime, opunomoćenici su zatražili raspravu o prijedlogu nasljednika pokojnog Hudoletnjaka o sklapanju sporazuma sa stečajnim dužnikom, a koji su dali Suzana Domjan, Nevenka Hranjec, Mirna Mijatović, Mirjana Sajko i Ivan Hudoletnjak. Riječ je o djeci pokojnog vlasnika PPI Varaždinke iz njegova četiri braka te njegovoj izvanbračnoj supruzi s kojom je živio u dvorcu Šaulovec, kada je umro lani u ožujku. Međutim, stečajni upravitelj Stanko Makar napomenuo je da oni nisu stečajni vjerovnici, budući da im je tražbina osporena, odnosno nisu upisani u zemljišne knjige te nemaju priznato razlučno pravo.

- Iz tih razloga nemaju niti pravo glasa na skupštini - naglasio je Makar.

Na to je opunomoćenica Željka Brlečić ustvrdila da su nasljednici iza pokojnog Hudoletnjaka, a koji ima upisano razlučno pravo na nekretninama stečajnog dužnika, univerzalni pravni nasljednici toga temeljem rješenja o nasljeđivanju.

Usto, Brlečić je ustvrdila da stečajni upravitelj u pokrenutom parničnom postupku ne osporava pasivnu legitimaciju nasljednicima pokojnog Hudoletnjaka kao razlučnih vjerovnika.

- Nejasno je zašto to sada čini na skupšini - navela je Brlečić. Makar je istaknuo da ostaje pri činjenici da, ukoliko netko ima razlučno pravao, mora biti upisan u zemljišne knjige.

- Uostalom, svrha parnice jest brisanje založnog prava pokojnog Hudoletnjaka kao prvoupisanog u zemljišne knjige - naglasio je Makar.

Odvjetnica Sanja Mihalić, jedna od vjerovnica, ukazala je pak kako pokojni Hudoletnjak u stečajnom postupku nije prijavio tražbinu osiguranu založnim pravom, već je prijavio samo višak tražbine za koji nije očekivao da će se namiriti iz razlučnog prava. Tu je tražbinu osporio stečajni upravitelj, a nasljednici koji su upućeni na pokretanje parnice, nisu je pokrenuli. Riječ je o tražbini od 22 milijuna kuna, dok po osnovi upisanog prava zaloga njegovi nasljednici potražuju 12 milijuna eura.

- Nije točno da tražbinu nije prijavio, a ona je samo djelomično osporena. Činjenica što je u zemljišnim knjigama još upisan pokojni Hudoletnjak, ne može umanjiti status njegovih univerzalnih pravnih nasljednika da nastupaju kao razlučni vjerovnici - ustvrdila je Brlečić.

Sud je naposljetku odgodio skupštinu, dok će rješenje o pravu glasa nasljednika donijeti naknadno.

grad krizovljan hudoletnjak farma krava 25

varazdinka 310812