Poljoprivrednicima predstavljene mjere ruralnog razvoja i mogućnosti osiguranja proizvodnje Foto: Ivana Dreven

Poljoprivrednicima predstavljene mjere ruralnog razvoja i mogućnosti osiguranja proizvodnje

| 14.3.2017. u 18:36h | Objavljeno u Aktualno

Mjere ruralnog razvoja i upravljanje rizicima u poljoprivredi, mogućnosti financiranja poljoprivredne proizvodnje, osiguranje proizvodnje u poljoprivredi te nabavka opreme i mehanizacije putem leasinga neke su od tema o kojima se razgovaralo na savjetovanju za poljoprivrednike održanom danas u prostorijama Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Varaždin.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede predstavili su najvažnije novine iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, točnije mjere "Ulaganja u fizičku imovinu" i "Upravljanje rizicima", s naglaskom na sufinanciranje dijela premije osiguranja. Govorilo se i o mogućnostima financiranja poljoprivredne proizvodnje kroz programe HBOR-a, poslovnih banaka, kao i nabavke opreme i mehanizacije putem leasinga.

- Cilj ovog savjetovanja je upoznati poljoprivrednike o njihovom pravu na potporu osiguranja od mogućih šteta u poljoprivrednoj proizvodnji. Riječ je o modelu financiranja koji je na snazi od 1. siječnja 2016. godine, u kojem se subvencionira premija u 65-postotnom iznosu, znači za pokrića šteta većih od 30 posto ukupne prosječne godišnje poljoprivredne proizvodnje. Vrlo je važno da poljoprivrednici osiguraju svoju poljoprivrednu proizvodnju, u tome imaju subvenciju koja nema nikakvih ograničenja i premija nije direktno povezana s nastalom štetom. Važno je da su ispunjene odredbe Pravilnika, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi prati procedure od primanja zahtjeva do isplate potpore poljoprivredniku - napomenula je Matija Vujević iz Sektora za financijske institucije Hrvatske gospodarske komore i navela konkretan primjer osiguranja, uz naglasak na omjer plaćene premije osiguranja i iznosa eventualne štete.

- Za osiguranje jabuka na plantaži od 5 ha poljoprivrednik je obvezan uplatiti premiju od 9.000 kuna, subvencionirana premija iznosi 16.000, dok štete nastale od mraza mogu iznositi i 330.000 kuna - istaknula je Vujević.

Napomenula je kako je u Hrvatskoj osigurano samo pet posto poljoprivrednika, odnosno 40 posto zemljišta, stoga je cilj informirati poljoprivrednike kako bi taj udio bio puno veći, budući da tekuće obveze u slučaju nastalih šteta ugrožavaju poslovanje poljoprivrednika.

- Poljoprivrednici obično smatraju da je osiguranje skupo ili nisu dovoljno upoznati s time. Samo prošle godine ukupne štete su iznosile 1,5 milijardi kuna, od toga su društva za osiguranje isplatila 112 milijuna kuna, država je nadoknadila 20 milijuna kuna, a 1,3 milijarde kuna je išlo na štetu poljoprivrednika. Upravo stoga je cilj da se kroz subvencioniranu premiju što više poljoprivrednika osigura kako bi osiguravatelji na sebe preuzeli taj rizik, a ne da on bude na poljoprivredniku - kazala je Vujević.

Na savjetovanju u ŽK Varaždin poljoprivrednicima su, između ostalog, predstavljeni povoljniji izvori financiranja putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), koja ima kreditne linije za financiranje tekuće proizvodnje, za obrtna sredstva i investicije.

- Samo prošle godine je HBOR isplatio oko milijardu kuna na osnovi tih kreditnih programa namijenjenih poljoprivrednicima. Tu su i poslovne banke koje su prepoznale ovu djelatnost i sve se više sa svojim programima fokusiraju na kreditiranje poljoprivredne proizvodnje uz povoljnije uvjete. Za uspjeh je potrebna i adekvatna oprema, pa su tu i leasing kuće sa svojim programima financiranja putem operativnog ili financijskog leasinga za nabavu opreme ili mehanizacije, što je zbog povoljnijih kamata jako dobro za poduzetnike, a rate prate dinamiku njihovih redovitih primanja - pojasnila je Vujević.

Jadranka Mršić Hebrang, rukovoditeljica Direkcije za kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva Hrvatske banke za obnovu i razvitak, napomenula je da je jedan od strateških interesa HBOR-a podupiranje poljoprivrede u Hrvatskoj.

- Pratimo financiranje dugoročnih investicija, ali i kratkoročnih za pripremu poljoprivredne proizvodnje. Važno je pritom da poljoprivredu u okviru naših dugoročnih investicijskih programa pratimo s ročnošću do 14 godina, kamatne stope su 3 posto godišnje, a imamo i posebne programe za obrtni kapital za pripremu poljoprivredne proizvodnje s kamatnom stopom 3 posto i ročnosti do godine dana - rekla je Mršić Hebrang, dodavši kako HBOR poljoprivrednicima omogućava i zatvaranje financijske konstrukcije kod prijave projekata na europske natječaje.