Početnom konferencijom za medije započela provedba projekta Metalska jezgra

Varaždinske vijesti | 13.7.2018. u 14:53h | Objavljeno u Aktualno

U Laboratoriju Tehnološko inovacijskog centra Međimurje danas je održana pressica kojom je najavljen početak provedbe jednog od trenutno najvećih projekata u Međimurju – Metalske jezgre. Projekt Metalska jezgra je sufinanciran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Javnog poziva Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija u iznosu od 31.290.223,12 kuna. Intenzitet potpore je 100% prihvatljivih troškova, a projekt će se provoditi od 1. srpnja 2018. do 1. travnja 2020. godine.

- Nositelj projekta je Međimurska županija, JU REDEA i TICM djeluju u funkciji operativnih tijela u provedbi projekta, a partneri su Tehnički fakultet Rijeka, Fakultet organizacije i informatike Varaždin te Međimursko veleučilište Čakovec - istaknula je u uvodu Maša Tomašić, voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata iz gospodarstva JU REDEA i privremena ravnateljica Ustanove Metalska jezgra.

Ovom su prigodom prisustvovali i župan Međimurske županije Matija Posavec, dekanica Međimurskog veleučilišta iz Čakovca doc. dr. sc. Nevenka Breslauer sa suradnicima, dekan Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina, prof. dr. sc. Neven Vrček sa suradnicima, predstavnik Tehničkog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Zlatan Car, dr. sc. Mihael Kukec, koji je dio istraživačkog tima za Laboratorij za Internet stvari na Međimurskom veleučilištu Čakovec, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurja REDEA - e Ana Kralj te predstavnici poduzetnika koji su svoj doprinos projektu dali pismima potpore.

rsz_press_metalska_1.jpg

Cilj projekta je uspostava istraživačke infrastrukture namijenjene znanstveno-istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje kompetitivnosti metalske industrije na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

- Ovo je velik dan za Međimursku županiju jer predstavljamo u formalnom smislu projekt, odnosno prvu javnu istraživačko – znanstvenu ustanovu u Međimurju u kojoj će istraživači i znanstvenici provoditi razvojne projekte u sinergiji s poduzetnicima iz cijele SZ Hrvatske i šire - naglasio je župan Posavec.

Upravo su znanstvenici i istraživači ono što je nedostajalo u 25 godišnjom povijesti Međimurja i u obrazovanju i u gospodarstvu, a to se ovim projektom mijenjamo iz temelja. Ovo je projekt budućnosti koji postavlja nove standarde, pozicionira nas uz bok eminentnih ustanova u obrazovnom, znanstvenom, istraživačkom i gospodarskom smislu, uz sposobne, kompetentne i stručne ljude koji će se znati uhvatiti u koštac sa zadacima koji ih čekaju.

Više detalja o tome što će se konkretno raditi u ustanovi Metalska jezgra, prenijeli su partneri na projekti prof. dr. sc. Zlatan Car savjetnik za razvoj laboratorija za prototipiranje te prof. dr. sc. Mihael Kukec, Prodekan za nastavu na Međimurskom veleučilištu iz Čakovca o laboratoriju za Internet stvari.

- Sveučilište u Rijeci prepoznalo je ovaj projekt kao vrlo vrijedan. Sa Međimurskom županijom imamo niz dodirnih točaka, osobito u obrazovnom segmentu, jer mnogo studenata u Rijeci je s ovog područja. U radu s njim, uočavajući iznimne sposobnosti tih mladih ljudi uključili smo se kao partneri kako bi i sami doprinijeli znanstvenoj komponenti na tržištu. Metalska jezgra pomoći će da podignemo razinu znanja, a industriju učinimo kompetentnijom u Hrvatskoj ali i izvan nje - obratio se Zlatan Car.

Mihael Kukec predstavio je jedan od segmenata Metalske jezgre, Laboratorij za Internet stvari.

- Tehnologija je danas dio svakodnevnog života, olakšava nam jednostavne i složene zadatke, pa je ideja da se proizvodi na kojima radi industrija obogate pametnim rješenjima stvarajući tako inovativan i vrhunski rezultat onog što se plasira na tržište. Tako će proizvodi imati dodatnu vrijednost, bit će konkurentniji i napredniji, povećat će im se tržišna cijena a na kraju i zaradu poduzetnika - rekao je Kukec te izrazio zadovoljstvo što se Ustanova Metalske jezgre nalazi u blizini Međimurskog veleučilišta kako bi i zaposlenici i studenti sami mogli uvidjeti prednosti jednog ovakvog projekta te mu se priključiti i koristiti usluge koje nudi.

Projekt Metalska jezgra je iniciran kako bi se povećao protok znanja i prijenos tehnologije između obrazovnih i istraživačkih ustanova i industrije. U procesu pripreme projekta se razgovaralo s brojnim poduzetnicima s područja županije i iskazali su potporu projektu. Sada koristim priliku da pozovem poduzetnike da razmotre potrebe projekata za razvoj novih proizvoda. Ovo je prilika da istraživači rade na rješavanju konkretnih problema poduzetnika te da se razvije sinergija gospodarstva i znanosti.

Označeno u