Plenković čestitao vjerovnicima Agrokora na nagodbi, zahvalio i Martini Dalić Foto: Krešimir Đurić

Plenković čestitao vjerovnicima Agrokora na nagodbi, zahvalio i Martini Dalić

| 4.7.2018. u 21:12h | Objavljeno u Aktualno

Nagodba vjerovnika Agrokora izglasana je danas na ročištu održanom u dvorani Košarkaškog centra "Dražen Petrović" (Cibona) u Zagrebu, i to s 80,20 posto ukupnih tražbina, odnosno 27.075.097.019,27 kuna od 33.759.582.335,23 kune ukupnih tražbina.

Izglasavanje nagodbe danas je, nakon sastanka Vlade RH sa županima i predstavnicima Udruge gradova te Udruge općina u Varaždinu, komentirao i premijer Andrej Plenković.

- Moram čestitati većini vjerovnika, a prema informacijama vidim da je to vrlo uvjerljiva većina, 80,2 posto, koji su danas izglasali nagodbu, i još jednom ponoviti da je država u vrlo kratkom roku, u posebno zahtjevnim okolnostima, u kontekstu koji se sada kompletno zaboravlja, dakle, kada je prijetio ne samo stečaj Agrokora nego i niza kompanija u njegovom sastavu, niza dobavljača te izgledna financijska katastrofa za brojne poljoprivrednike, našla rješenje koje je omogućilo da kroz vrlo razuman vremenski period, a to je 15 mjeseci, konsolidiramo aktivnosti kompanije, održimo radna mjesta, omogućimo ekonomsku budućnost Agrokora i njegovih partnera, i to dobljavača koji su u ovom procesu isplaćeni u prosjeku gotovo iznad 60 posto glede starog graničnog duga. Kvaliteta tog procesa je danas dobila legitimaciju onih koji su nabitniji, a to su oni koji su imali tražbine prema Agrokoru. Činjenica da smo uz sve moguće pokušaje političke destabilizacije tog procesa pa i Vlade odoljeli svim tim napadima, da smo stalno držali jedan te isti smjer, a taj smjer je bio opći interes hrvatskog gospodarstva, države i zaposlenika, da smo poslali poruku povjerenja u naš pravni sustav, poslali poruku povjerenja i stranim partnerima kako se Hrvatska snašla u ovakvom kontekstu, za mene je izrazito ohrabrujuća. U međuvremenu smo dobili i ocjenu da je zakon i u skladu s Ustavom, posredno ga uvrstili i u pravnu stečevinu Europske unije kroz aneks odgovarajućoj Uredbi koja govori o insolvencijskim postupcima država članica, što je pretpostavka za priznanje sudskih odluka temeljem ovog zakona u drugim članicama. Učinili smo veliku uslugu i državama u našem susjedstvu, jer su mnoge Agrokorove kompanije prisutne na njihovom tržištu. Gledajući s aspekta što se sve događalo u ovih 15 mjeseci, mogu reći da svi zajedno možemo biti izrazito zadovoljni. Naravno, očekujemo i potvrdu suda, jer to je posao suda, a ne izvršne vlasti, te u konačnici i samu implementaciju - prokomentirao je Plenković.

Naime, pravomoćnost nagodbe očekuje se po odluci Visokog trgovačkog suda.

Osvrnuo se i na ulogu bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić u procesu spašavanja Agrokora te rekao da joj je zahvalan.

- Ona je dala vrlo veliki doprinos da cijeli ovaj proces bude uspješan i ja joj čestitam na tome - rekao je Plenković.

Na pitanje što će biti nakon nagodbe i hoće li Vlada i dalje nadgledati taj proces i moguće prodaje tvrtki, Plenković je rekao:

- To je prejudiciranje. Prvo slijedi faza potvrde, pa implementacije, što će trajati sigurno još pola godine, a u konačnici, siguran sam da će nova vlasnička struktura napraviti novu strukturu korporativnog upravljanja Agrokorom. Nama je bitno da svi novi suvlasnici pokažu vjeru u kompaniju, u njenu sposobnost da generira dobit, u njenu važnost za hrvatsku ekonomiju i u njenu mogućnost da ne samo oni, kao vlasnici, imaju korist, nego cijelo hrvatsko gospodarstvo - izjavio je Plenković.