Patafta: Glupo je da Grad s najnižom plaćom u državi oporezuje rad Foto: Arhiva Varaždinske vijesti

Patafta: Glupo je da Grad s najnižom plaćom u državi oporezuje rad

Varaždinske vijesti | 20.11.2018. u 16:37h | Objavljeno u Aktualno

Potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i varaždinski poduzetnik Davor Patafta predložio je postupno ukidanje gradskog prireza u dva do tri koraka.

Patafta je, u raspravi o izgledu budućeg proračuna Grada Varaždina za 2019. godinu, predložio smanjenje prireza za 20 posto.

U vrijeme kad i država čini napore da smanji izravne terete na cijenu rada, Potpredsjednik Gradskog vijeća Varaždina i poznati poduzetnik Davor Patafta u raspravi o pripremi Prijedlogu Proračuna za 2019. godinu također predlaže sličnu mjeru, naveo je u svom priopćenju.

On, naime, u sljedećoj godini predlaže smanjenje prireza na plaću sa sadašnjih 10 na 8 posto, dakle za 20 posto, s nakanom da se to smanjenje nastavlja svake godine za 20 posto i tako za nekoliko godina gradski prirez potpuno ukine.

- Neki bi rekli, skromna, ali pozitivna mjera! Glupost je da Grad Varaždin u kojem su ionako plaće među najnižima u Republici Hrvatskoj – oporezuje rad! Ako to, primjerice, ne radi jedna Koprivnica već nekoliko godina, ne bi trebao ni Varaždin – izjavio je povodom svoje inicijative potpredsjednik Gradskog vijeća.

Dodao je kako je uvjeren da će u 2019. godini prihodi od gospodarstva biti znatno veći nego u ovoj godini, pa se smanjenje prireza za 20 posto neće ni osjetiti.

- Krajnje je vrijeme da ovakvom mjerom Grad Varaždin pošalje poruku gospodarstvu da kreće s ukidanjem poreza na rad (prireza), tim prije ako će gospodarstvo, prema sadašnjim pokazateljima i dalje povećavati plaće. Smatram da su nacionalni porezi na rad sasvim dovoljan izvor prihoda za jedinice lokalne uprave, pa i Grad Varaždin, jer će povećanje plaća donijeti gradskom proračunu više nego će se izgubiti smanjenjem priljeva od prireza za 20 posto u sljedećoj godini - smatra Patafta.

Naglašava kako u zadnje dvije godine Grad Varaždin bilježi rast priljeva u proračunu od gospodarstva za više milijuna kuna.

- Upravo ti priljevi i čine većinu prihoda Grada Varaždina. Za provedbu komunalnih projekata treba se osloniti na dugoročne izvore financiranja poput europskih fondova ili povoljnih dugoročnih kredita. Grad Varaždin u krugu je hrvatskih gradova s relativno niskom zaduženošću. Takvim bi financiranjem bezbolno riješili goruće infrastrukturne i komunalne probleme, umjesto da se, kao do sada, radnicima od ionako niskih plaća još uzima porez (prirez). Smatram da, ako će Grad rasteretiti troškove rada, plaće, a s njima i mirovine, će biti veće i Grad će još više imati priljeva iz kojih se onda može sve financirati. Ili smo u pozitivnoj spirali ili u negativnoj! A naš prijedlog ide za tim da Grad poduzme sve da budemo, glede gospodarstva, ali i drugih djelatnosti – u pozitivnoj spirali! Zbog svega navedenog očekujem da će vijećnici u Gradskom vijeću Varaždina prihvatiti moj prijedlog, te da će u 2019. zaposlenici u Varaždinu izdvajati 8 posto bruto plaće za gradski prirez, a da će svake sljedeće godine taj iznos biti 20 posto niži i tako prirez kao gradski namet za 3 – 4 godine potpuno nestati – rezolutan je i jasan u svojoj ideji.