Parketi Požgaj: 130 vjerovnika prijavilo skoro 130 milijuna kuna tražbina

Napisao/la: -

Gotovo 130 milijuna tražbina prijavilo je 130 vjerovnika poduzeća Parketi Požgaj na ročištu radi ispitivanja tražbina u predstečajnom postupku. Gotovo polovica svih tražbina otpada na četiri razlučna vjerovnika. To su OTP banka, koja potražuje 9,4 milijuna kuna, zatim HBOR, čija tražbina iznosi 13,7 milijuna kuna te HPB s tražbinom od gotovo 21 milijun kuna i Nexus private equity partneri, koji potražuje 9,3 milijuna kuna u svoje i ime fonda rizičnog kapitala - Fonda gospodarske suradnje Nexus.

Ministarstvo financija prijavilo je milijun kuna tražbine te još 16,5 milijuna uvjetne tražbine po sudužništvu dužnika po ugovoru o dugoročnom kreditu broj 37/2008-FRZ. Od državnih poduzeća i ustanova, tu su još HZMO sa 66 tisuća kuna i Hrvatske šume s 258 tisuća kuna.

Ostali vjerovnici čine najbrojniju skupinu. Uglavnom potražuju razmjerno male iznose, poput Ernst & Younga čija tražbina iznosi 163.868 kuna, odnosno Ernst & Young savjetovanja s tražbinom od 229.481 kunu. U srednje velike vjerovnike mogla bi se svrstati Croatia osiguranje s tražbinom od 1,8 milijuna kuna.

Među najvećim vjerovnicima su Nexus private equity partneri koji u svoje i u ime FGS Nexus imaju 19 milijuna kuna uvjetne tražbine s osnove regresnog prava po založnom dugu vjerovnika kao osiguranje povrata dugoročnog kredita iz 2006. godine. Uvjetnu tražbinu u vidini od 4,7 milijuna s osnove regresnog prava po jamstvu vjerovnika po istom dugoročnom kreditu imaju Zdravko Požgaj te poduzeća Požgaj flooring i Kupres. Oni imaju i uvjetna tražbine s osnove regresnog prava po jamstvu vjerovnika danom po ugovoru o dugoročnom kreditu iz 2015., i to u visini od 14,5 milijuna kn, dog spomenuta poduzeća imaju uvjetnu tražbinu od 1,4 milijuna i po kreditu iz 2016.

Zdravko Požgaj i tvrtka Požgaj imaju i 6,7 milijuna kuna uvjetne tražbine s osnove regresnog prava po jamstvu vjerovnika danom po ugovoru o kreditu iz 2011, dok Požgaj grupa ima isto takvu tražbinu od 10,7 milijuna kuna po jamstvu za tri kredita.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.