Otvorena sunčana elektrana na dječjem vrtiću Dravska Varaždin Foto: Martin Novosel

Otvorena sunčana elektrana na dječjem vrtiću Dravska Varaždin

| 12.3.2019. u 14:09h | Objavljeno u Aktualno

Danas je službeno predstavljena, sunčana elektrana „Dječji vrtić Dravska“ koja je u potpunosti donacija varaždinskih tvrtki djeci Varaždina na inicijativu i vođenje gradske tvrtke Centar kompetencije za obnovljive izvore energije d.o.o.. Postavljanjem te elektrane Dječji vrtić Varaždin će imati dvostruke benefite. S jedne strane je to značajna financijska ušteda budući da će se zahvaljujući proizvodnji električne energije iz energije Sunca značajno smanjiti (za više od trećinu) mjesečni izdaci koje za struju plaća ta ustanova. S druge strane riječ je i o ekološki vrlo prihvatljivom projektu, a s obzirom da se radi o vrtiću i o edukativnoj noti, budući da će na ovakav način se djeca od svoje najmlađe dobi ekološki educiraju.

- Nakon što smo prošle godine krenuli u energetsku obnovu objekta, krenuli smo s idejom gdje još možemo uštedjeti i došli smo do ideje da se postave solarni paneli na zgradu. Pretpostavlja se da ćemo korištenjem ove sunčane elektrane uštedjeti i do 60 % troškova, a na nama je sada da dokažemo da je ta procjena točna - rekla je Jasenka Husnjak, ravnateljica vrtića “Varaždin".

Inače, vrijednost cijele donacije je 115 000 kuna, a doniraju je svojim proizvodima i radom 4 tvrtke, i to: Solvis d.o.o., Varaždin (fotonaponski moduli i izmjenjivač – 61.000 kn), Vodopija d.o.o., Varaždin (razvodni ormari, spojni materija i kabeli i montaža elektrane – 31.000 kn), Nika – Konstukcije d.o.o., Petrijanec (konstrukcija za solarnu elektranu – 6.000 kn), Centar kompetencije za obnovljive izvore energije d.o.o. (projektiranje, mjerenje i ispitivanje kvalitete električne energije, vođenje projekta, HEP – 17.000 kn).

- Ovo će još bitno smanjiti troškove električne energije u vrtiću, a baš za ovaj objekt smo se odlučili jer se ovdje nalazi središnja kuhinja i imaju ujedno najviše troškove. Malo je gradova koji mogu reći da imamo poduzetnike koji nam sve ovo mogu napraviti, imamo Solvis koji nam je donirao solarne čelije, a zajedno s tvrtkom Vodopija, Nika Konstrukcije i Centrom kompetencija za obnovljive izvore energije smo ostvarili ovaj projekt - rekao je Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina.

Ova donacija prvi je ovakav projekt na jednom objektu u ustanovi čiji je osnivač Grad Varaždin, a potencijalne su mogućnosti znatno šire i imamo sve preduvjete da na taj način promoviramo Varaždin kao zeleni grad koji brine o ekološki prihvatljivoj potrošnji energije. Također, kroz proizvodnju i stručna znanja tvrtki koji djeluju na njegovom području, Varaždin je praktično jedini grad u Hrvatskoj u kojem se može ovakav projekt napraviti isključivo s tvrtkama koje djeluju području samog grada.