OBITELJSKI POSAO U Presečnom proizvode tonu koštica godišnje za ulje, a sve rade ručno

| 30.10.2017. u 17:56h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Danas se tikve uzgajaju u svim dijelovima svijeta. Iako su najveći svjetski proizvođači tikvi Kina i Indija, koje zajedno proizvode gotovo polovicu svjetske proizvodnje ovih kultura, i kod nas se polako počela razvijati ova grana poljoprivredne proizvodnje.

Stoga se više malih OPG-a odlučuje upravo na proizvodnju ulja. Među njima je i Jeronim Štorga (41) koji je na 2,1 hektara njive nedaleko od Novog Marofa, točnije u Presečnom, zasadio tikve golice od kojih radi kvalitetno ulje.

- Možemo reći da smo među većim proizvođačima na novomarofskom području jer većina mještana u okolici sadi tikve samo za vlastite potrebe, Za razliku od njih, mi smo se odlučili na preradu i prodaju - rekao je Jeronim koji je zajedno sa suprugom Silvijom (39) prije dvije godine odlučio pokrenuti malo poljoprivredno gospodarstvo za prodaju bučina ulja. Budući da imaju u vlasništvu nekoliko parcela, najprije su odlučili krenuti s malim količinama, no one danas premašuju skoro tonu suhih koštica po urodu, a što je poprilična količina budući da sve rade ručno. Tako da se proizvodnja za vlastite potrebe polako pretvara u biznis...

Cijeli tekst o vrijednim supružnicima čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u