Obitelj Migač u Ivancu radi liker od tayberrya - voća mješanca maline i kupine

| 12.3.2018. u 15:37h | Objavljeno u Aktualno

Liker od kupine, oraha, aronije, višnje, jagode, meda, ali i od ruža te tayberryja, križanca maline i kupine kojeg proizvode jedini u Varaždinskoj županiji, dio su male, ali slatke ponude obitelji Migač iz Ivanca, koja se može pronaći na sve više mjesta.

Vlasnik OPG-a, Ivica Migač, kaže da je u svijet likera krenuo 2012. godine kako bi si ispunio slobodno vrijeme nakon ulaska u mirovinu. Iz jednog hobija i eksperimentiranja nastalo je nešto puno ozbiljnije pa danas opskrbljuju razne hotele, restorane i kafiće svojim tradicionalno napravljenim likerima.

- Mislili smo se prvo baviti vinima, ali kako su naši vinogradi dosta mali, trebali bi od drugih uzeti u najam vinograde. To nismo željeli pa smo odlučili na vlastitoj površini zasaditi razno voće i baviti se proizvodnjom likera – prisjeća se sugovornik.

Danas imaju zasađeno 3.000 sadnica i deset vrsta voćki od kojih naprave sveukupno 2.000 litara likera.

- Ne pravimo puno likera jer bi se onda izgubila kvaliteta, a i doma ne možete napraviti više, budući da sve radimo ručno, na tradicionalan način – govori sugovornik.

Osnova svakom likeru je rakija od vina i jabuke u omjerima koje miješaju prema vlastitom iskustvu, a uz likere mogu se probati i kupiti rakija od šljive i viljamovke.

- Tropica kod nas ne dolazi u obzir te nam je važno da se osjeti okus voća i to su ljudi prepoznali – ukazuje.

Dodaje da se voće stavlja u šećer, stoji u šećeru određeni period, a sve ostalo su tajne.

- Prošle su godine i godine dok se nismo usavršili. U početku smo praktički uništavali voće sve dok nismo pronašli pravu formulu kojom smo dobili ono što smo htjeli – objašnjava Ivica, kojem pomažu u proizvodnji supruga i tast, ali i brojni prijatelji.

Potražnja za ovim domaćim likerima je velika, ali vlasnik OPG-a smatra da se ipak ne cijeni dovoljno jer teško je postići cijenu s kojom bi svi bili zadovoljni, odnosno koja bi pokrila troškove. Bore se i s velikom konkurencijom, odnosno velikim industrijama pa stoga smatra da bi im od velike pomoći bila suradnja s Turističkom zajednicom te Gradom Ivancem, a što bi im bio dodatni vjetar u leđa.

Kako su se probili na tržište i što im je još u planu pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u