Nenad Bakić: Vratit ćemo opet ponosni brend i spasiti Varteks!

Igor Čolaković | 3.12.2018. u 13:25h | Objavljeno u Aktualno

- Povijest propadanja Varteksa je duga i mi smo se danas našli u nezavidnoj situaciji da spašavamo Varteks. Učinit ćemo sve da spasimo kompaniju, kako bi Varteks doživio novih stotinu godina - poručio je Nenad Bakić, glavni dioničar Varteksa na svečanom otvaranju izložbe - Stoljeće tekstila, kojom je obilježena stota obljetnica osnivanja najveće hrvatske tekstilne i modne industrije, koje danas ima oko 1.200 zaposlenika, a nekad ih je imala i osjetno više.

Na otvorenju izložbe u palači Herzer, u srijedu, 28. studenoga, Bakić je iznio aktualnu situaciju u najvećoj tekstilnoj kompaniji u Republici Hrvatskoj.

- Reći su istinu jer je ona jedino oružje koje imamo. Ovo je trebao biti sprovod Varteksa! Nakon što je prošle godine propala dokapitalizacija kompanije, mi, dioničari, nismo ni bili svjesni situacije u kojoj je bio Varteks. Pomalo naivno sam ušao u dokapitalizaciju kompanije početkom ove godine i zatekao situaciju koja je bila tragična. Banke nam nisu htjele posuditi ni kune, tako da Varteks u potpunosti ovisi o mom financiranju beskamatnim kreditom. No, situacija je i dalje teška. I na ovoj izložbi smo imali priliku vidjeti da je Varteks puno puta u minulih stotinu godina propadao, ali nikada nije bio u situaciji kao početkom ove godine. Varteks je ranije uvijek imao nešto sa čime se mogao spasiti, nekretnine, robne kuće i trgovine širom Hrvatske i regije. No, ovoga je puta Varteks ostao oglodan do kosti. Varteks je samo u zadnjih 12 godina izgubio ukupno 800 milijuna kuna. Međutim, moramo biti svjesni da propast Varteksa nije počela od jučer, ili prije 12 godina. U Varteksu, na primjer, imamo gumbe koji su kupljeni prije 20 godina. Zašto bi netko kupio takvu količinu gumbi? Odgovor se nameće sam po sebi - rekao je većinski vlasnik Varteksa te najavio snažni zaokret u poslovnoj politici kompanije.

Govoreći o poslovnim planovima Varteksa, Bakić je posebno istaknuo da se danas stvara - novi Varteks, i to na transparentan, direktan i kvalitetan način.

- Uskoro ćete u našim trgovinama vidjeti novu Varteksovu kolekciju, ograničenu ediciju fantastičnih kaputa naših dizanerica Evelin Zaplatić i Renate Kuhar Krsnik. Vratit ćemo ponosni brend Varteks i našu kompaniju pretvoriti u nosač aviona za sve avione i helikoptere u našoj modi. To su naše ambicije, učinit ćemo sve da spasimo kompaniju te da joj osiguramo novih sto godina poslovanja - poručio je Bakić.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u