NAŠA POSLA Vrijedna imovina PPI Varaždinke se prodaje, ali se (još) ne namiruju vjerovnici Foto: Krešimir Đurić

NAŠA POSLA Vrijedna imovina PPI Varaždinke se prodaje, ali se (još) ne namiruju vjerovnici

| 19.11.2018. u 16:49h | Objavljeno u Aktualno

Premda se u samim počecima otvaranja stečajnog postupka nad PPI Varaždinkom u prosincu 2015. činilo kako je riječ o relativno jednostavnom stečaju, koji bi mogao biti brzo okončan te bi se prodajom vrijedne imovine mogli namiriti svi vjerovnici, situacija se poprilično usložila.

“Uzrok” tome su vjerovnici, i to prvenstveno razlučni vjerovnik pok. Ivan Hudoletnjak, odnosno danas njegovih petero nasljednika Suzana Domjan, Nevenka Hranjec, Mirna Mijatović, Mirjana Sajko i Ivan Hudoletnjak. Pok. Hudoletnjak je, naime, temeljem ugovora o osiguranju tražbine od 12,8 milijuna eura na gotovo svim nekretninama PPI Varaždinke, među kojima i na dvorce Šaulovec i Križovljangrad te na nekretninu u Optujskoj ulici, upisao svoje založno pravo.

Stečajni upravitelj Stanko Makar Hudoletnjakovu je tražbinu, odnosno danas tražbinu njegovih nasljednika, osporio te je na Trgovačkom sudu u Varaždinu pokrenuta parnica radi utvrđenja ništetnosti ugovora o osiguranju tražbine koji su u prosincu 2010. sklopili pok. Hudoletnjak i PPI Varaždinka, aneksa tog ugovora te brisanja upisa založnog prava iz zemljišnih knjiga upisanog u korist pok. Hudoletnjaka. Nepravomoćnom je presudom u svibnju ove godine sud odbio tužbeni zahtjev PPI Varaždinke u stečaju da se ugovor utvrdi ništetnim i da se briše upis založnog prava, ali je na tu presudu uložena žalba te se čeka pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda (VTS). Usto, pokrenuta je i druga parnica koja se odnosi na pobijanje pravnih radnji no ona je nepravomoćnim rješenjem prekinuta do pravomoćnog okončanja spomenute parnice radi utvrđenja ništetnosti. Na rješenje o prekidu također je uložena žalba VTS-u.

Upravo ishod parnice radi utvrđenja ništetnosti ugovora o osiguranju tražbine i brisanja založnog prava iz zemljišnih knjiga utječe na red namirenja razlučnih vjerovnika. Naime, nakon prvoupisanog pok. Hudoletnjaka na nekretninama PPI Varaždinke, svoje je založno pravo na temelju tražbine od 3,7 milijuna kuna upisalo i Ministarstvo financija – Porezna uprava te Sanja Mihalić, čija tražbina iznosi 614.117 kuna. Oni su, uz bivšu zaposlenicu tvrtke Vesnu Ožinger, ujedno i članovi Odbora vjerovnika.

- Ukoliko parnice završe povoljno za nasljednike pok. Hudoletnjaka, oni dolaze kao prvoupisani razlučni vjerovnici na red namirenja na svim nekretninama, ali ako one ne završe povoljno za nasljednike na red namirenja kao prva dolazi Republika Hrvatska-Ministarstvo financija. U svakom slučaju, ishod parnice radi utvrđenja ništetnosti ugovora o osiguranju tražbine i brisanja založnog prava iz zemljišnih knjiga izuzetno je važan za namirenje razlučnih vjerovnika - pojašnjava nam dobro upućeni sugovornik.

Upravo ova pravna zavrzlama razlog je što dosad nije odlučeno kako će se rasporediti financijska sredstva iz dosad prodane imovine PPI Varaždinke.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti