Nakon Uskrsa stigla nova pravila: Nepoštene trgovačke prakse više nisu dopuštene Foto: ilustracija / Pixabay

Nakon Uskrsa stigla nova pravila: Nepoštene trgovačke prakse više nisu dopuštene

I.D./Varaždinske vijesti | 4.4.2018. u 16:03h | Objavljeno u Aktualno

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom stupio je na snagu 7. prosinca 2017. godine, a prijelazno razdoblje do pune primjene zakona završilo je 31. ožujka 2018. godine. Do tog su datuma svi ugovori između trgovaca, otkupljivača i prerađivača morali biti usklađeni s novom regulativom.

Ministarstvo poljoprivrede navodi da je donošenje Zakona pokrenulo s ciljem zaštitite domaćih proizvođača od nekorektnih tretmana trgovaca/otkupljivača, uspostave transparentnih i fer odnosa proizvođača i trgovaca/otkupljivača, te uređenja tržišta i sankcioniranja nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom.

Zakonom je propisan sustav za osiguranje i zaštitu poštenih trgovačkih odnosa, definirane su nepoštene trgovačke prakse i mjere za sprječavanje njihova nametanja te zadaće i način postupanja tijela za provedbu Zakona.

Lista nepoštenih praksi

Zakon je izrijekom utvrdio 24 nepoštene prakse za trgovce, 10 za otkupljivače ili prerađivače (neke su iste za jedne i druge) koje su trgovci i otkupljivači zaračunavali proizvođačima/dobavljačima da bi otkupili njihove proizvode za preradu ili ih stavili na police trgovina.

Na toj listi su: uvjetovanje sklapanja ugovora kompenzacijama, naknade za investiranje u nove trgovine, za istraživanje tržišta, za proslave obljetnica trgovaca i prerađivača, obveze za proizvode koji su u vlasništvu otkupljivača ili trgovaca (naknade za kalo, rastep i lom proizvoda, za krađu proizvoda s polica, prodaju ispod nabavne cijene, jednostrani raskidi ili izmjene ugovora, i sl).

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju da se zakonom ne ograničavaju temeljni interesi proizvođača i trgovaca/otkupljivača, već se uspostavlja jasan okvir za odgovornost u izvršavanju mjerljivih usluga koje su naplaćene. Očekuju također da će Zakon pridonijeti kvalitetnijoj suradnji među poslovnim partnerima, ne ugrožavajući ničije poslovanje i razvoj.

Kazne do pet milijuna kuna

Sankcije će za pravne osobe iznositi maksimalnih 5 milijuna kuna, a 2,5 milijuna za fizičku osobu koja, primjerice, prodaje proizvod po cijeni nižoj od nabavne cijene u nabavnom lancu tog proizvoda. Za ostale teže povrede maksimalna kazna iznosit će 3,5 milijuna kuna, a za lakše povrede 1 milijun kuna.

Pod trgovcem značajne pregovaračke snage podrazumijeva se trgovac čiji ukupni godišnji prihod prelazi 100 milijuna kuna, uključujući povezana društva trgovca, a pregovaračka snaga otkupljivača i prerađivača odnosi se na one kojima ukupni godišnji prihod prelazi 50 milijuna kuna.

Iz ministarstva dodaju da su nakon usvajanja Zakona otvorili dijalog s dobavljačima i trgovcima radi tumačenja odredbi Zakona te prikupili pitanja vezana uz primjenu zakona i nakon temeljite analize objavli odgovore. Kako bi olakšali provedbu Zakona, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i Hrvatska gospodarska komora (HGK) svim obveznicima dali su mogućnost dobivanja pisanih pojašnjenja za eventualne dvojbe, a tijekom veljače i ožujka održane su radionice u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli i Varaždinu na kojima je prisustvovalo gotovo 700 sudionika.

Dovoljno vremena za prilagodbu

Kroz pisana pojašnjenja i izravnu komunikaciju na radionicama predstavnici Ministarstva i AZTN-a odgovorili su na gotovo 200 pitanja. Najveći interes bio je usmjeren na akcije i popuste, asortimanski rabat, pozicioniranje proizvoda na policama trgovaca, te povrat neprodanih proizvoda. Detaljne upute odnosno pitanja i odgovori na temu nepoštenih trgovačkih praksi dostupne su na stranicama Ministarstva poljoprivrede i AZTN–a.

- Zakon se dugo pripremao i o njemu je raspravljano na svim razinama uključujući trgovce, dobavljače i proizvođače. Takva praksa nije pratila nijedan dosadašnji zakon u RH, a u Saboru je dobio potporu svih političkih opcija. Dobro smo promislili o rokovima i svima ostavili dovoljno vremena za prilagodbu. Među svim dionicima u lancu opskrbe hranom očekujem kvalitetnu suradnju koja neće ugrožavati ničije poslovanje i razvoj - izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao kako ovim zakonom nitko nije zakinut, već su njime konačno izjednačeni svi odnosi u lancu opskrbe hranom.

- Pozivam sve da prijave nepoštene prakse kako bi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja mogla žurno reagirati te, pokaže li se potrebnim, pokrenuti i postupak radi izricanja kazni onima koji krše zakon - napomenuo je Tolušić.