Na OPG-u Vukelić u Lužanu Biškupečkom uzgajaju voće i povrće po principima biodinamike

| 22.1.2018. u 17:45h | Objavljeno u Aktualno

Svi poljoprivrednici uzgajaju neku kulturu da bi dobili proizvod, a s ciljem što većeg prinosa po hektaru, ali pristup biodinamičara je drugačiji.

I biodinamičari, doduše, uzgajaju radi prinosa, ali do uroda dolaze na drugačiji način, odnosno ne po svaku cijenu. Kako, odnosno koji su temelji biodinamičke poljoprivrede, kao i osnove uzgoja po ovim načelima, dobro zna Amalka Vukelić, diplomirana inženjerka agronomije zaposlena kao stručna suradnica u Centru dr. Rudolfa Steinera, koja najavljuje ciklus predavanja krajem siječnja i tijekom veljače u prostorijama Varaždinske županije.

- Predavanja bi se održala u suradnji s Centrom dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca. Bila bi otvorenog tipa, dakle, za sve zainteresirane. Prva predavanja su predviđena već za kraj siječnja, dok drugi set predavanja ide u veljači, a radionica pripreme kompostne hrpe u ožujku - najavila je ova 37-godišnjakinja, dodajući da bi radionice bile na OPG-u gdje se zajedno sa suprugom Igorom Belščakom (36) bavi biodinamičkom proizvodnjom već pet godina.

Na svom gospodarstvu u Lužanu Biškupečkom uzgaja bobičasto voće, dunje i povrće po principima biodinamike. Odluka da se počne baviti takvom vrstom proizvodnje posljedica je želje da u svako doba mogu izravno u vrtu pojesti neki plod.

- Zbog dvoje male djece odlučili smo otići iz Zagreba i kupili smo malo imanje nadomak Varaždina. Imperativ je bio proizvodnja hrane koju djeca u svako vrijeme mogu pojesti iz svog vrta, bez straha od zaostalih pesticida - objašnjava sugovornica motiv bavljenja biodinamikom.

Istraživanjem tržišta došli su do zaključka da su bobičasto voće, a posebice ribiz, slabo zastupljeni na tržištu, jednako kao i dunje. Stoga, u ljetnom periodu uzgajaju 185 stabala dunja i 1.100 grmova ribiza, a na površini od 3.500 m2 - povrtne kulture.

Kako kažu, ono što je u biodinamičkoj proizvodnji specifično jest puno više ručnog rada, odnosno poljoprivrednik je često u nasadu, prati rast te pravovremena reakcija na promjene u nasadima može uvelike smanjiti štete koje nastaju uslijed vremenskih (ne)prilika ili pojave štetnika.

Na koji se način bore protiv štetnika i što je najvažnije u biodinamici pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti