Na OPG-u Horvat u Čukovcu provjerili smo kako prolazi berba jagoda Foto: Krešimir Đurić

Na OPG-u Horvat u Čukovcu provjerili smo kako prolazi berba jagoda

| 22.5.2017. u 14:03h | Objavljeno u Aktualno

Na OPG-u Horvat u Čukovcu, mjestu nedaleko od Ludbrega poznatom po uzgoju jagoda, počela je sezona plasteničke, ali i vanjska berbe ovog ukusnog voća.

- Prave čukovečke jagode beru se od početka svibnja pa do sredine lipnja i po tome možete prepoznati radi li se o uvozu ili pravim domaćim jagodama - objašnjava vlasnik OPG-a Ivan Horvat, koji se sa svojom suprugom bavi proizvodnjom jagoda već dvadesetak godina.

Jagodama su se počeli baviti 1991. godine da bi ostvarili dodatni prihod, a svoj nasad od tisuću sadnica povećavali su iz godine u godinu. Danas uzgajaju nekoliko različitih sorti jagoda, i to uglavnom hibride iz uvoza jer Hrvatska uopće ne proizvodi sadnice jagoda.

- Imamo pet vrsta jagoda, hibride,jer svi danas žele jagode velike kao krumpire i slatke kao šumske . ukazuju supružnici, dodajući da na slatkoću ne mogu utjecati jer ona dobrim dijelom ovisi o vremenskim prilikama.

Imaju jednog zaposlenog sezonca, koji im pomaže u berbi, ali, kažu, od jagoda se danas ne može živjeti.

- Nekada je bilo zarade, ali danas s proizvodnjom jagoda preživljavamo. Ne ostaje gotovo ništa, dok se zbroje troškovi materijala za proizvodnju, kao što su sadnice, prihrana gnojivom, zaštita od bolesti, folija, cijevi za navodnjavanje, ambalaža za prodaju, ali i put do tržnice i mjesto na parkiralištu - ukazuju.

Više o OPG-u Horvat pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

opg1

Označeno u