Na Interslastu u Termama Tuhelj slastičari iz 11 zemalja

V.V. | 8.10.2016. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

U Termama Tuhelj 11. i 12. listopada bit će održan Interslast, internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva.

Na kongresu će biti jedna od udarnih tema korištenje egzotičnog voća u slastičarstvu, a tri hrvatske županije predstavit će svoje izvorne slastice.

Koprivničko – križevačka će predstaviti bregovsku pitu, Krapinsko – zagorska županija kolače koji su se spravljali vezano za narodne običaje te Primorsko – goranska županija rapsku tortu.

Kongres će ugostiti inozemne stručnjake iz Australije, Njemačke, Austrije, Češke, Rusije, Islanda, Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Oni će putem predavanja i radionica pokazati njihov način spravljanja slastica.

-Sve će to biti posluženo na degustaciju sudionicima koji će uz to kušati slastice iz Moravske i Šlezije, pavlovu tortu iz Australije. Predstavit će se nekoliko najpoznatijih proizvođača sladoleda, slovenski Rokmar, talijanski Mec 3, njemački Dreidoppel, ukupno 40-tak vrsta sladoleda - ističu organizatori.

Naime, jedan od vrlo važnih segmenata ovogodišnjeg „Interslasta“ je natjecanje profesionalnih slastičara iz cijele regije za nagradu Interslast CUP 2016. te natjecanje učenika Srednjih slastičarskih, prehrambenih i kuharskih škola Slovenije, Češke, Srbije i Crne Gore. Prvoplasirana pobjednička ekipa izravno odlazi na svjetsko juniorski natjecanje slastičara u Italiju sljedeće godine.

Zadnje procjene govore da se u Hrvatskoj u proteklih devet mjeseci ove godine konzumiralo oko 50 milijuna litara sladoleda. Hrvat prosječno pojede 7,5 litara sladoleda godišnje, dok Amerikanac čak 15 litara. U Hrvatskoj su najveći ljubitelji i potrošači sladoleda Zagrepčani, a onda slijede Dalmatinci te iza njih Slavonci. U Hrvatskoj radi 580 slastičarnica. Statistika govori da je proizvodnja kolača nadmašila sva očekivanja, a u prvih devet mjeseci proizvodnja je porasla za 20% a proizvodnja i dalje raste. Slastičarski proizvodi imaju različite cijene. Najjeftiniji je sladoled u Zagrebu gdje kuglica košta od 7 kuna naviše, u Zadru ćete kuglicu platiti 8 kuna u Splitu 9 kuna u Opatiji 10 kuna, a u nekim hrvatskim, turističkim središtima čak i 12 kuna.

Kongres se održava pod pokroviteljstvom Krapinsko - zagorske županije, Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije, Hrvatskog kuharskog saveza, Saveza hrvatskih slastičara. Inozemni pokrovitelj je najveći svjetski sajam slastičarstva i sladoledarstva SIGEP iz Rimini u Italiji, glavni domaći sponzori su Podravka d.d. Koprivnica a stručni i gastro sponzor Dukat d.d. Zagreb.