MYGROS Nakon sto godina poznatiji vani, nego doma

Napisao/la: -
Mygros je obiteljska firma s dugom tradicijom, od 1922. Mygros je obiteljska firma s dugom tradicijom, od 1922. Foto: Krešimir Đurić

Iako su već prije 15- ak godina uvidjeli važnost nastupa na svjetskim sajmovima prehrane, na kojima su izlagali ulažući vlastita sredstva, obiteljskom proizvodnom obrtu Mygros iz Varaždinskih Toplica dodijelilo je nedavno Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta bespovratna EU sredstva u vrijednosti od 175.000 kuna da bi ih se dodatno potaknulo na sudjelovanje i nastupe na najvećim svjetskim sajmovima prehrane, odnosno da bi pronašli nove kupce i povećali posao s postojećim partnerima.

Riječ je o obrtu za preradu gljiva, maslina, povrća i voća koji se prije šest godina specijalizirao za proizvodnju premium proizvoda i koje plasira za razna svjetska tržišta,a ova će im potpora, zajedno s ulaganjem u opremu za povećanje proizvodnih kapaciteta, pridonijeti povećanju prihoda od prodaje za 119 posto, te prihoda od izvoza za 181 posto.

DSC_4222.jpg

Mygros je obiteljska firma s dugom tradicijom, od 1922. godine, kada je osnovan proizvodno-trgovački obrt. Danas firmu vodi već peta generacija obitelji Huzjak, a tu je još i devetero zaposlenih u proizvodnji.

Do 1990. bili su dobavljač sirovinama najvećih prehrambenih industrija Hrvatske i Slovenije, a od 1991. kreće vlastita industrijska proizvodnja. Od 1997. proizvodnja se odvija u najmodernijoj tvornici te vrste u ovom dijelu Europe i jedina je tvornica za preradu gljiva u Hrvatskoj.

- Moj pradjed je otvorio trgovinu pa kako mještani nisu imali novaca počeo je otkupljivati od njih poljoprivredne proizvode. Kasnije smo otkupljivali šumske gljive i ljekovitog bilja. Tako je sve krenulo, posao se nastavljao s koljena na koljeno sve dok 1989. godine nije službeno registriran obrt pod imenom Mygros, te ćemo uskoro proslaviti 100 godina neprekidnog poslovanja - govori vlasnik obrta Mygros, Marijan Huzjak, inače diplomirani inženjer strojarstva. Osnovna djelatnost im je prerada i konzerviranje šampinjona i maslina, u manjem obimu i povrća, a od ove godine i crvenog bobičastog voća. Krenuli su i s premium proizvodima koje plasiraju na većinu tržišta diljem Europe pa čak do Južne Amerike i Azije.

DSC_4234.jpg

- U manjem obimu imamo proizvodnju standardnih proizvoda, a budući da su se potrebe tržišta promijenile te se danas uvozi sve i svašta, prije šest godina smo počeli s razvojem premium proizvoda, s kojima smo konkurentni na svjetskom tržištu. Trenutno imamo već 25 premium proizvoda koje plasiramo na francusko, belgijsko, austrijsko, njemačko tržište, odnosno po većini Europe, susjednu Sloveniju i BiH, ali i u Kolumbiju te Japan i Hong Kong - govori Huzjak.

Kao sirovinu koriste isključivo najkvalitetnije sastojke, a staklenke se pune ručno. Uz to, stalno osmišljavaju nešto novo.

Cijeli tekst o ovoj tvrtci iz Varaždinskih Toplica pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.