Mygros iz Varaždinskih Toplica pomoću EU sredstava odlazi na najveće svjetske sajmove hrane Foto: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Mygros iz Varaždinskih Toplica pomoću EU sredstava odlazi na najveće svjetske sajmove hrane

Varaždinske vijesti | 12.9.2018. u 20:17h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je ugovore o bespovratnim EU sredstvima hrvatskim poduzetnicima koji su ih osvojili unutar natječaja "Internacionalizacija poslovanja malih i srednjih poduzeća", među kojima je i obiteljski proizvodni obrt Mygros iz Varaždinskih Toplica.

Riječ je o obrtu za preradu gljiva i proizvodnju maslina i povrća koji je specijaliziran za proizvodnju premium proizvoda koje plasira za razna tržišta, među ostalima slovensko, austrijsko i njemačko te francusko i belgijsko tržište. S dobivenim bespovratnim EU sredstvima vrijednim 175.000 kuna obrt će se predstaviti na najvažnijim svjetskim sajmovima hrane.

Temeljem poziva "Internacionalizacija poslovanja MSP-ova - Faza I", objavljenom 2017. godine Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je ukupno 78 potpora u vrijednosti 40 milijuna kuna. Tim pozivom hrvatski poduzetnici potaknuti su na sudjelovanje i nastupe na više od 300 međunarodnih sajmova uz značajno povećanje prihode od izvoza (više od 500 milijuna kn) i prihoda prodaje (700 milijuna kn).

- Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je do danas odobrilo financiranje za 2068 projekata kojima je dodijeljeno 3,4 milijarde bespovratnih sredstava čime se planira otvoriti više od 8700 radnih mjesta - istaknuo je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

- Ovo financiranje omogućit će nam nastup na najvećem svjetskom sajmu prehrane Anuga u Kölnu i najvažnijem svjetskom sajmu robnih marki PLMA's "World ofPrivate Label" u Amsterdamu na koji dolaze zainteresirani kupci iz 170 zemalja. Cilj nam je pronaći nove kupce i povećati posao s postojećim partnerima - istaknuo je Marijan Huzjak, vlasnik obrta. Dodao je kako će projekt pridonijeti povećanju prihoda od prodaje za 4.883.285,00 kn odnosno 119 posto te prihoda od izvoza za 3.223.718,00 kn odnosno 181 posto.

Poduzetnici iz Varaždinske županije od 2015. godine do sada su povukli 150 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Kroz poticaje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta financiran je u tom razdoblju sveukupno 91 projekt za izgradnju proizvodnih kapaciteta, ulaganje u proizvodnu tehnologiju, poboljšanje konkurentnosti, podršku razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu, razvoj poslovne infrastrukture, inovacije i drugo.