Muke zaposlenika Obuće Viko: Stigao dio plaće, ali nastavak proizvodnje upitan

J.Š./Varaždinske vijesti | 30.6.2017. u 15:15h | Objavljeno u Aktualno

Uprava poduzeća Obuće Viko nakon gotovo dva mjeseca neisplate danas je provela, kako kažu radnici, djelomičnu isplatu plaća koju čekaju od kada je u pogonu izbio požar i nakon čega proizvodnja stoji.

Također Uprava je priopćenjem javila svojim radnicima da je Partner banka uzela 1.500.000,00 kuna za štetu nastalu u pogonu. I navela da je to samo dio štete te će vjerojatno banka prisvojiti i ostatak pa je nastavak rada poduzeća neizvjestan. Među ostalim,navedeno je da će za ostatak radnika pripremiti dokumentaciju za burzu.

-Dragutin Pogorelec, kao osoba izabrana za komunikaciju s Upravom, istaknuo je da opet nadređeni nisu osobno došli priopćiti vijesti radnicima nego je on podijelio dopise. Kako kaže, oni su od početka znali da će se ovako završtit jer je bilo uvjetovano da novac od štete, ako dođe do nje, mora sjesti na račun Partner banke - rekao je Dragutin Pogorelec.

Među ostalim, on dodaje da je ovo još jedan dopis koji nije potpisan ni od jednog člana uprave imenom i prezimenom te da ga to ne zadovoljava i da očekuje da netko stane sa svojim imenom i prezimenom iza dopisa.

Ostatak priopćenja iz Uprave poduzeća viko prenosimo u cijelosti:

Poštovane radnice i radnici,
obavještavamo vas da smo nakon 7 dana blokade plaća u FINI i Inspektoradu rada danas proveli isplatu plaće.
Vjerujemo da je do vas došao glas da je Partner banka blokirala sredstva za obnovu pogona i nastavak proizvodnje.
Na žalost daleko je to od obećanja na prvom sastanku s njima, da će učiniti sve kako bi Obuća Viko nastavila proizvodnju i to upravo u vrijeme, kada je bilo ugovorenih poslova preko 20.000.000,00 kuna (kao nikada do sada).
Sada smo sigurni, da je nemoguće uspostaviti proizvodnju u pogonu u onom obujmu, kakv je bilo. Pokušat ćemo krenuti od početka, ali je to neizvjestan put.
Mnogi od vas su već našli posao u drugim tvrtkama. Mi vas razumijemo, da ne možete živjeti u neizvjesnosti bez plaća.
Za ostatak radnika ćemo odmah pripremiti dokumentaciju za burzu.

Bilo je primjedbi na ponašanje Uprave u ovom teškom razdoblju (teško je „uloviti“ Upravu).
Želimo vam pojasniti što smo imali u tom razdoblju.
Odmah smo obavijestili sve nadležne institucije u RH o požaru i zatražili konkretnu pomoć, kao i podršku od onih institucija koje nemaju novčana sredstva već stoje na raspolaganju gospodarstvu.
Tako smo bili u dnevnom kontaktu i održavali sastanak sa:
- Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta,
- Ministarstvom financija,
- Hrvatskom gospodarskom komorom,
- Hrvatskom udrugom poslodavaca,
- Gradom Varaždin,
- Županija se nije oglasila,
- S bankama Partner i PBZ našim vjerovnicima (davali smo im dnevne izvještaje o promjenama, događajima, planovima sve do blokade sredstava Partner banke). Shvatili smo na žalost da u našoj državi nema zakonskog mehanizma, da se u ovakvim slučajevima nađu sredstva za nepovratnom pomoći. Stoga vas molimo za razumijevanje što nismo redovito bili u čvršćem kontaktu s vama, a teško je biti s vama, a ne imati što reći. Svjesni smo da ste onog jutra kada ste došli na posao i vidjeli dim iz pogona bili sigurni da s dimom od postrojenja i robe (sve skupa oko 10.000.000,00 kuna) gore i vaše plaće i puno više od toga.

Ukoliko dođe do nekih pozitivnih pomaka na vrijeme ćemo vas izvijestiti.
Želimo vam sreću i dobro u daljnjem životu.

Uprava Obuće Viko d.o.o.