Ministarstvo mora vratiti Zagorje-Tehnobetonu 1,8 milijuna s kamatama

vv / telegram | 10.6.2018. u 07:57h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ostat će bez 1,8 milijuna kuna s kamatama jer je, prema presudi varaždinskog Trgovačkog suda,  neosnovano naplatilo toliku garanciju Zagorje-Tehnobetonu za radove na obnovi sjedišta ministarstva u centru Zagreba.
Posao je prema ugovoru od 25. listopada 2005., kako donosi Telegram,  povjeren tvrtki Coning Inženjering,  a na osnovu dogovora između Coning Inženjeringa i Zagorje Tehnobetona, potonja je tvrtka bila izvođač te je predala bankovnu garanciju od najviše 3.478.186 kuna, koja je mogla biti naplaćena u slučaju da radovi ne budu obavljeni na vrijeme i prema ugovoru.
U svibnju 2008. zagrebački gradski ured za prostorno uređenje izdao je uporabnu dozvolu za zgradu, no u srpnju iste godine Komisija za primopredaju radova utvrdila je neke nedostatke.  Iz zapisnika proizlazi da je u žljebovima bilo morta, da su nedostajali odbojnici vrata, da foto senzori na pisoarima u muškim WC-ima nisu radili, da su upravljački uređaji imali nazive na stranom jeziku, da nije radila klima u garderobi, a bilo je i problema s grijačima u kafiću.
Još neki nedostaci utvrđeni su mjesec dana kasnije, odnosno u kolovozu 2008. godine. Primopredaja je na kraju ipak uspješno obavljena u veljači 2009., no zbog kašnjenja radova i svih tih nedostataka, Coning Inženjeringu isplaćeno je 12,4 milijuna kuna manje od dogovorene cijene, koja je u početku iznosila 75 milijuna kuna.
Vještak je naveo da, s obzirom na umanjenje ukupno isplaćenog iznosa za ugovorene građevinske radove, nije bilo potrebe za naplatu tog dodatnog iznosa od Zagorje Tehnobetona.